• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković zadovoljna ekonomskom situacijom

Izvor Tanjug

Ekonomska situacija u Srbiji je zadovoljavajuća, a uskoro će građani osetiti i boljitak, ocenila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

"U svakom slučaju je situacija znato bolja nego što je predstavljaju 'dežurni kritičari'. Beležimo rast ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti i kao rezultat toga prvi put u toku krize - pretežno zbog povećanog izvoza - u maju imamo suficit tekućeg platnog bilansa", rekla je Tabaković za "Kurir".

"Uspeli smo da očuvamo stabilnost finansijskog sistema, a inflacija  je na stabilnoj silaznoj putnji", navela je guverner NBS.

Prema njenim rečima, dinar je u poslednjih nešto više od mesec dana delio sudbinu gotovo svih valuta u regionu i slabio je, na primer, manje od turske lire i rumunskog leja, a nešto više od poljskog zlota i mađarske forinte.

Ona je rekla da su "kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i najave FED povećale uzdržanost investitora, što se negativno odrazilo na ulaganja u državne obveznice zemlja centralne i istočne Evrope i, posledično, na slabljenje njihovih valuta".

"U tom pogledu Srbija nije izuzetak, došlo je do povlačenja 'vrućeg' stranog kapitala iz državnih hartija od vrednosti, mada je u našem slučaju pojačanom oprezu investitora doprinela i nepovoljna ocena MMF o stanju srpskih finansija", kazala je Tabaković.

Ona je naglasila da je "iznošenje" deviza iz zemlje neodgovarajući  termin, "jer se, što je logično, radi o tome da firme i banke nastoje da izmire kreditne obaveze ili da ih smanje u situaciji kada se očekuje rast kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu".

"Bitno je da proces razduživanja ide postepeno, jer će nam to omogućiti da bez problema izvršavamo svoje obaveze", navela je Tabaković.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

E moja Jogi! Znamo da sit gladnom ne veruje.

Nenad

I ja bih bio zadovoljan ekonomskom situacijom da imam platu 4 hiljade evra.

simoPB

poÅ¡tovana,i ja bi bio zadovoljan kad bi moja četvoročlana porodica(2 samofinansirajuća studenta) imala VaÅ¡a mesečna primanja za celu godinu!ovo je gore ngo za vreme sankcija i bombardovanja zajedno!tada smo bar imali overenu zdravstvenu pa smo mogli da uzmemo sedative,a sada ni to!!!SRAMOTA,a Vama želim da uživate,samo bar smanjite to lupetanje!pozZ

special image