• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka: Proći će mnogo dok krene gas

Izvor MONDO/Tanjug

Južni tok će se graditi i doneće nižu cenu gasa Srbiji, ali će proći mnogo vremena dok gas ne krene, jer ne verujem ni u kakve datume koji se pominju, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Niko ne spori da Južni tok treba da se radi i taj gasovod će se raditi. Dobićemo mi taj gas i imaćemo nižu cenu, ako nista drugo onda zbog nižih troškova transporta. Ali, proći ce mnogo vremena dok gas ne krene, ja ne verujem ni u kakve datume koji se pominju," rekla je Mihajlović u intervjuu za Novi magazin.

Ona je napomenula da je tražila od Vlade i Ministarstva finansija da se uključe u razgovore o kreditu za Južni tok, istakavši da smo prihvatili da nas Gasprom finansira i da sada treba da se vidi koja je to kamatna stopa, koliko će da košta Juzni tok kroz Srbiju i kakvi su drugi uslovi.

Mihajlović smtara da je i gasovod Nis - Dimitrovgrad "odlična stvar" i da i na tome mora da se radi, jer je to gasovod koji Srbiji moze da omogući da se veze na gasovod TAP i da dobije drugi izvor gasa iz Azerbejdžana, što daje gasnu sigurnost.

Ministar energetike je rekla da se zalagala za izmene energetskog ugovora sa Rusijom kada je reč o gasu, ali da nista nije mogla da promeni, jer se ispostavilo da je sve već bilo ispregovarano.

Ona je rekla da je isticala da je nepotreban posrednik u uvozu gasa i da je pokušala da promeni količinu uvezenog gasa, koja je bila fiksirana na pet milijardi kubnih metara, i da je zagovarala ideju da to bude između tri i pet milijardi, jer Srbija u ovom trenutku uvozi nešto više od dve milijarde kubnih metara godisnje.

Odgovarajući na pitanje kako to da Ukrajina dobije 33 odsto jeftiniji gas od Rusije, a nama daju samo tri odsto popusta, Mihajlović je rekla da od nas bas nista ne zavisi i ocenila da se ozbiljno lome politička koplja između Rusije i EU oko Ukrajine.

"Druga stvar je da li smo mogli da imamo jeftiniji gas. Mozda bismo i imali da smo se bavili gasnom politikom kad smo kao drzava pregovarali o energetskom sporazumu 2008. godine i plasili se optuzbi da ne treba "podgrevati antirusku priču. Ugovor je potpisan na 10 godina i mi gas trenutno placamo 390 dolara, a u Nemačkoj je bio i po 120 dolara jeftiniji nego kod nas. Za nas je gas skup vec duze vreme,"dodala je Mihajlović.

Ona je naglasila da je Ministarstvo energetike uspelo u tome da svi ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji ne mogu da prođe bez saglasnosti Vlade, pa ni Srbijagas ne moze da napravi ugovor sa kompanijom Rušian-serbian trading corporation (RST), kao drugim posrednikom u uvozu gasa koji je direktno ostetio Srbijagas.

Postojanje RST godisnje direktno nanosi stetu Srbijagasu od 50 miliona evra izgubljenog profita, rekla je ona i dodala da Vlada treba da prekine saradnju Srbijagasa sa RST-om na ovaj način.

"Ugovor koji Srbijagas ima s RST-om vazi do februara naredne godine i do tada ne mozemo da ga raskinemo, ali je u februaru 2014. ozbiljno pitanje da li ce Vlada da odobri novi ugovor. Ne mislim da Vlada treba da odobri način na koji je do sada rađeno. Smatram da tu svakako treba da bude razgovor sa ruskim partnerima", kazala je Mihajlović.

Ona je ocenila da postoji način kako da se rese pitanja oko Srbijagasa, ali tu mora da postoji politička volja i poručila da neće odustati od toga.

"Meni je potpuno smešno kad Dušan Bajatović kaže da SPS nije kočnica reformama. To kaže čovek koji je direktor javnog preduzeća koje ima toliki dug, koje potpuno netransparentno posluje, koje ima izvestaj drzavnog revizora da je 40 milijardi dinara bilo van javnih nabavki i koji nece da reformise Srbijagas," dodala je Mihajlović.

Ona je rekla da ne veruje da Rusi štite Bajatovića. Mislim da Rusi pre svega štite svoj kapital.

"Nismo imali takvih informacija da je Dušan Bajatović štićen od Rusa. Ne bih volela da ova vlada bude kriva sto nije reformisan Srbijagas, sutra neko može da dođe da za dugove uzme Srbijagas," dodala je Mihajlović.

Odgovarajuci na pitanje da li je iz Rusije stiglo neko takvo upozorenje, Mihajlović je rekla da "to i jeste najveći problem".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image