• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bura oko "radnika na lizing" u Srbiji

Izvor mondo.rs

Oblik zaposlenja gde se radnik prima u stalni radni odnos agenciji koja ga potom "iznajmljuje" firmi rasplamsao je polemiku o radničkim pravima u Srbiji.

"Politika" piše o tom obliku zapošljavanja, pri kom radnik kog primi agencija biva iznajmljivan drugim firmama kojima je potreban i gde onda provodi ceo radni dan.

Koliko god čudno delovalo, reč je o obliku zapošljavanja koji je po zakonu. Naime, Skupština Srbije je u februaru prošle godine usvojila Zakon o potvrđivanju konvencije Međunarodne organizacije rada o privatnim agencijama za zapošljavanje.

Time je ta kategorija postala deo našeg pravnog sistema.

Kako ovaj oblik posla živi u praksi (a tu je oko 50.000 slučajeva prema podacima sindikata) "Politika" je nekim od najvećih firmi u našoj zemlji poslala pitanja o saradnji sa agencijama za privremeno zaopošljavanje, kao i o tome da li su i koliko iznajmljeni radnici manje plaćeni od onih koji su u tim firmama zaposleni za stalno.

Pokazalo se da je reč o temi o kojoj se nerado govori, jer ni u jednoj firmi nisu mogli da daju precizan odgovor na to pitanje.

Iako je pitanje visine plate unutrašnje pitanje svake firme, pojedini zaposleni sa benzinskih pumpi, na primer, žale se da su plaćeni nešto više od 20.000 dinara, što je, tvrde znatno manje od kolega koji su tu ranije radili za stalno.

U jednoj od agencija koje se bave tim biznisom pod imenom "Men pauer" navode da u Srbiji imaju oko tridesetak klijenata i da je reč o internacionalnim kompanijama.

"Što se tiče naše kompanije i naših klijenata u 90 odsto slučajeva platni rang i svi drugi uslovi identični su za zaposlene koji su upućeni kod drugih poslodavaca sa uslovima inetrno zaposlenih kod njih", kaže Aleksandar Hangimana, direktor te kompanije za "Politiku".

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cezar

U NiSu sam radio tako deset godina za bednu platu sa otkazom nisam imao prava na bilo kakvu naknadu i otpremninu to nije nista novo u drzavi samo je vucic sad ozakonjuje zvanicno

Gedžo

U Srbiji je sve moguće i sve izvodljivo.Samo ako imaš para i političara koji je na vlasti

ddd

Pranje novca dozvoljeno zakonom,e to Vam je to.

special image