• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvodimo manje, a uvozimo više

Izvor MONDO/Agencije

Srpska ekonomija je u februaru bila dinamična samo u sektoru spoljne trgovine. Dobra vest je rast izvoza, ali još više raste uvoz a industrijska proizvodnja je pala, pokazuje najnovija statistika.

Srbija je u februaru 2017. godine izvezla robe za 1,13 milijardi €, što je za 6,9% u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz vredeo 1,47 milijardi €, i povećan veći je za 8,5% međugodišnje.

Prema desezoniranom indeksu, februarski izvoz izražen u evrima je na mesečnom nivou zabeležio rast od 7,1% i uvoz za 7,8%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

"Dobri" s Italijanima, u "buli" s Nemcima

Najviše robe smo izvezli u Italiju (350,8 miliona $), zatim u Nemačka (297,3), Bosnu i Hercegovinu (162), Rusiju (132,5) i Rumuniju (90,9 miliona $). S druge strane, najveći uvoz je u posmatrana dva meseca bio iz Nemačke (367,5 miliona $), Italije (283), Kine (252,2), Rusije (229,9) i Mađarske (132,7 miliona $). U zemlje CEFTA smo izvezli robe za 331,6 miliona $ a uvezli za 109,8 miliona, ostvarivši suficit u razmeni od 221,8 miliona $. Pojedinačno po zemljama, u posmatranom periodu Srbija je zabeležila suficit u razmeni sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, Italijom, Bugarskom, Slovačkom, Hrvatskom, Rumunijom, Velikom Britanijom i SAD. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom i Rusijom, zatim sa Nemačkom, Poljskom, Turskom, Mađarskom, Belgijom, Irakom.

U dolarskom iznosu, u februaru je izvezeno robe za 1,21 milijardu, što je na godišnjem nivou porast od 2,6%, a uvezno je za 1,57 milijardi, ili za 4,2% više. Računato u dolarima, izvoz u februaru je prema desezoniranom indeksu bio veći za 6,3% nego u januaru, a uvoz za 3,9%, navodi se u saopštenju.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena u periodu januar-februar 2017. iznosila je 4,79 milijardi €, i veća je za 10,3% u odnosu na isti period prošle godine.

Izvezeno je robe u vrednosti 2,07 milijardi €, ili za 8,5 % više nego u prva dva meseca 2016. godine, dok je uvez "težio" 2,71 milijardi €, što predstavlja povećanje od 11,7 %.

Spoljnotrgovinski deficit u prva dva meseca je porastao za 23,7 procenata na u poređenju sa uporednim lanjskim periodom, na 642 miliona evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,4% i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,7%.

Izraženo u dolarima, ukupna robna razmena sa svetom je u januaru i februaru bila 5,10 milijardi $, i veća je za 6,7% nego u uporenom periodu lani.

Izvoz je u dolarima dostigao 2,21 milijardu, što je čini rast od 4,9%, dok je uvoz povećan za 8,1% na 2,89 milijardi, što daje deficit od 684,6 miliona $.

INDUSTRIJA PALA 1,7%

Industrijska proizvodnja u Srbiji u februaru je bila manja za 1,7% u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. godine je pala za 8,2%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-februar ove godine, industrijska proizvodnja je porasla za 0,7% u odnosu na isti period prošle godine.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja je u februaru 2017. godine na mesečnom nivou porasla za 1,7%, a prerađivačka za 2,1%. U odnosu na prosek 2016. godine, industrijska proizvodnja je porasla za 0,7%, a prerađivačka za 4,3%.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u februaru, na godišnjem nivou, imali su proizvodnja električne energije, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, proizvodnja derivata nafte, popravka i montaža mašina i opreme, i prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja.

Prerađivačka industrija je u periodu januar-februar zabeležila rast od 5,5% na godišnjem nivou, dok je rudarstvo evidentiralo pad od 2,9%, a sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom pad od 9,8%.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda je porasla za 7,3%, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,5%, a intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 4,9%, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije od 10,4%, a netrajni proizvodi za široku potrošnju ostali su na istom nivou.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jorgovan Stimic

Treba da proizvodimo jos manje i da uvozimo jos vise, zar ne vidite da od toga dinar jaca !

keja

A glasamo jednako...

realan Srbin

A BDP raste, lideri u regionu, suficit iznad plana...sve do izbora

special image