Ekonomija

KOLIKO ŠTEDE SRBI: Mesečno "sa strane" ostavimo 4.771 dinar

Izvor mondo.rs

Iako dve trećine građana smatra da je "važno štedeti", zbog lošeg životnog standarda uspemo da uštedimo tek četrdesetak evra mesečno. Investiranje u akcije i dalje bauk sa građane Srbije, pokazalo istraživanje Erste grupe.

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Prosečni štediša u Srbiji mesečno sa strane ostavi tačno 4.771 dinar, utvrdila je godišnja anketa Erste grupe, deveta po redu na teritoriji Južne i Centralne Evrope.

Istraživanje o navikama, koje je za bankarsku grupaciju koja u Srbiji ima Erste banku uradila austrijska kuća IMES u septembru ove godine na uzorku od nešto više od 500 građana "bankarske dobi" (starijeod 15 godina), pokazala je da 52 odsto građana praktikuje neki vid štednje.

U Srbiji, rekli bismo nažalost, i dalje prednjači bankarska štednja kao vid "odvajanja sa strane", i to oročavanje na period do godinu dana, uprkos tome što su kamate na uloge dnaas veoma male i tek što pokrivaju inflaciju.

Zanimljivost ovog israživanja je da je utvrdilo da nam je "slamarica" sve tanja i tanja ali ne zbog toga što smo siromašniji (ukušna štednja u zemlji raste), nego zbog toga što je udeo para koji se drži "na sigurnom" kod kuće sada samo 23 odsto, upola manje nego recimo 2013. godine.

Ono što u celoj situaiji nije dobro je odbojnost koju Srbi imaju prema "pravoj"štednji - onoj koja uvećava imovinu a ne samo da joj održava vrednost. Više od polovoje građana misli da je investicione proizvode (akcije, obveznice, hartije od vrednosti...) teško razumeti a čak 12 odsto njih smatra da su oni "samo za avanturiste".

Ukoliko bi se i opredelili da ulažu u investicione proizvode (akcije, penzijske fondove, pa i osiguranje života), odabrali bi one sa najnižim rizikom, koji - naravno - donose i najmanji profit.