Svet

NIŠTA PUTIN I BAJDEN - OVO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK SVETA! Evo zbog čega je Si Đinping ujedno i NAJOPASNIJI ČOVEK NA PLANETI!

Autor Petar Latinović

Si Đinping je obezbedio sebi još jedan mandat na čelu Kine.

Izvor: Profimedia

Si Đinping je u ovom trenutku bez sumnje najmoćniji čovek na svetu. On je partijsku mašineriju stavio pod potpunu kontrolu i upravlja svim segmentima kineskog društva. Si je nesumnjivo pronicljiv i vešt političar kada je uspeo tako brzo, u jednom petogodišnjem mandatu, da preuzme kontrolu nad Partijom čije je kolektivno vođstvo definisano reformama Deng Sjaopinga. Sada je Si kolektiv. Ali, kao i svaki autokrata, on je pre svega fokusiran na moć, mehanizme održavanja i zadržavanje na njoj što je duže moguće. Teško je poverovati da mu je cilj tek treći mandat, Vladimir Putin, njegov prijatelj, je na vlasti već 22 godine.

Si će nastaviti da jača partijsku disciplinu, primenjivaće taj model na celokupnu populaciju, jačajući sistem države velikog brata koji prati i kontroliše svaki potez bilo kog čoveka. Uzda će se na snagu i podršku agresivnog nacionalizma Han Kineza, najveće etničke grupe u zemlji (92%), kao opravdanje za suzbijanje bilo kakvih nemira u manjinskim grupama. I on će iskoristiti partijsku dogmu o “zajedničkom prosperitetu“ da pokreše krila bilo kome u privatnom sektoru ko se usudi da kaže bilo šta protiv države – to je iz prve ruke osetio Džek Ma, osnivač internet platforme Alibaba – istovremeno im ograničavajući sposobnost da se obogati. Ljudi vole kada se bogatim ljudima kaže da ne bi trebalo da budu bogati.

Si veruje da njegova misao mora biti podjednako poštovana i hvaljena na međunarodnom nivou. Kod kuće gradi „socijalizam sa kineskim karakteristikama“, a u svetu želi „međunarodni poredak sa kineskim karakteristikama“. I to ga, istovremeno, čini najopasnijim čovekom na svetu.

Doživotno na vlasti?

Podsetimo, predsednik Kine Si Đinping  treći put je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine na sednici komiteta 23. oktobra i tako obezbedio još jedan petogodišnji mandat. Osim Sija na mestu generalnog sekretara, izabrano je još šest članova Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije koji će na toj funkciji biti narednih pet godina, među kojima Li Kećijang, budući premijer. Među članovima Stalnog komiteta nema žena niti predstavnika manjina. U Centralnom komitetu je 11 žena, što čini oko 5 odsto od ukupnog broja članova, prenosi RSE.

Si Đinping, koji je na čelo Komunističke partije došao 2012. smatra se najmoćnijim liderom Kine u poslednjih nekoliko decenija. Ujedno je odbacio običaj partije po kom se njegov prethodnik povukao nakon deset godina na čelu Komunističke partije. Kako javlja AP, mnogi analitičari smatraju da će 69-godišnji Si Đinping pokušati da ostane na vlasti doživotno. Završna sednica stranačkog kongresa trajala je sedam dana i na njoj je utvrđen nacionalni program za narednih pet godina.

Taj program na stvaranje prosperitetnog društva do 2050. i vraćanje Kine na svetsku scenu kao političkog, ekonomskog i kulturnog lidera. Na putu tih ambicija, međutim, prenosi AP, stoje izazovi vezani za bezbednost, ograničenje pristupa zapadnoj tehnologiji, starenje radne snage i tenzije na liniji sa Vašingtonom, Evropom i azijskim susedima oko trgovine, bezbednosti, ljudskih prava i teritorijalnih sporova. Si je tokom kongresa pozvao na "veliko podmlađivanje kineske nacije" i oživljavanje "prvobitne misije" stranke kao društvenog, ekonomskog i kulturnog lidera u vraćanju na ono što on vidi kao zlatno doba nakon što je Komunistička partija preuzela vlast 1949. godine.

Si je takođe pozvao na brži vojni razvoj, više oslanjanja na domaću tehnologiju i interesa Kine u inostranstvu, što povećava verovatnoću daljeg sukoba, prenosi AP

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO)