Ako uložite malo truda možete postati majstor italijanske kuhinje. Od kuvanja testenine do saveta u vezi sa seckanjem belog luka, donosimo vam neke kulinarske fore u koje se Italijani "kunu".

Beli luk nemojte da seckate

Najbrži način da pripremite beli luk je da ga izrendate sasvim fino. Tako ćete dobiti smesu belog luka koja mnogo bolje upija puter ili maslinovo ulje nego iseckan beli luk.

U vodu za kuvanje testenine dodajte dosta soli

Verovatno već posolite vodu kad kuvate testeninu, ali je još verovatnije da ne sipate dosta soli.

Dosta soli znači - supena kašika na litar vode. Zvuči kao mnogo soli? I jeste, ali voda u kojoj se kuva testenina mora biti "kao more".

Rupa na hvataljci za špagete je tu sa razlogom

To je merica - za jednu osobu potrebna vam je količina špageta koju (u nekuvanom stanju) možete da provučete kroz tu rupu.

Paradajz iz konzerve je sasvim ok

Imajte uvek konzervu, dve pri ruci.

Ćuftice od mesa kuvajte u sosu

"Tajna" italijanskih ćufti u sosu je da ih prvo kratko propržite na maslinovom ulju, dok ne porumene i ne uhvati se korica, a zatim ih stavite u šerpu sosa od paradajza i ostavite da se krčkaju... i krčkaju, na tihoj vatri sve dok ne budu sasvim kuvane. Potrebno je vreme da se svi ti divni ukusi sjedine.

Ostatke parmezana izrendajte i zamrznite

Tako se parmezan neće pokvariti, a vi ćete uvek imati spremnu manju količinu koju možete dodati u čorbe, ili posuti po testenini sa sosom od paradajza.

Nije svaka testenina za svaki sos

Testenina nije "samo" testenina. Svaki tip testenine odgovara drugom tipu sosa, jer se sjedinjuju različito. Pesto od bosiljka ide sa fusili testeninom (spiralno uvijena šira testenina)m karbonara sa špagetama, a bolonjeze sos sa papardela testeninim (široka, pljosnata testenina).

Vino nije samo za piće

Vino daje sosevima poseban "šmek". Ali, imajte u vidu da u crvene soseve ide crno, a u bele - belo vino. Naravno, vino koje koristite za sos, služite uz večeru.

Testeninu možete i sami da napravite

Nije vam potrebna skupa mašina. Testeninu u kućnoj radinosti možete napraviti i ručno, potrebni su vam jaja, brašno, oklagija i - vaše ruke.

Domaće prezle su ukusnije od kupovnih

Sve što treba da uradite je da ostatke starog hleba isečete na kriške, nakratko ih stavite u rernu i sameljete kad se ohlade.

Testenina se kuva 'al dente'

Ako kupujete testeninu italijanskih proizvođača, u sekund se pridržavajte vremena naznačenog na kutiji, jer mora da bude 'tvrđa' pod zubima, ne potpuno raskuvana.

Zna se šta su brusketi

Nemojte da dodajete ni mocarelu, ni pršutu. Zna se šta su klasični italijanski brusketi: hleb istrljan belim lukom, prekriven sosom od svežeg paradajza, bosiljka, maslinovog ulja, uz mnogo soli i bibera, prenosi Pop Sugar.

Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu

Vodu u kojoj ste kuvali testeninu tretirajte kao "sastojak", ne kao otpad. Ona je zgodan dodatak koji će zgusnuti sos, tako da ne morate da koristite brašno ili kukuruzni skrob.

Ne štedite na maslinovom ulju

Ono što želite je - ekstra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje.

Lazanja za "početnike"

Pasta sa piletinom i pestom

Čuveni kuvar gost Beograda: OVAKO se kuva pasta...