Zimnice se uveliko spremaju, kuvaju se i džemovi i marmelade, evo jednog novog recepta.
Iako marmelada od šargarepe nije uobičajena za naše podneblje, veoma je ukusna.
Sastojci:
600 grama šargarepe (oljuštiti i izrendati)
Dve pomorandže (rendana kora i sok)
Dva limuna (rendana kora i sok)
400 grama šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U dublju šerpu stavite šargarepu, pa odozgo koru i sok limuna i pomorandže. Preko nalijte 350 mililitara vode, pustite da provri i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
U međuvremenu, u pleh obložen papirom za pečenje stavite šećer i stavite ga na 5-10 minuta u rernu, pa dodajte u šerpu sa šargarepom. Mešajte da se rastopi, pustite da provri i ostavite da se krčka još oko 30 minuta.
Marmeladu nakon toga sipajte u sterilne tegle, zatvorite i čuvajte na mračnom i hladnom mestu.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!