Fokača (focaccia) je tradicionalni italijanski specijalitet koji potiče iz toskanske regije.
To je tanka, hrskava, masna pogača na koju se najčešće stavljaju dodaci poput ruzmarina, maslina, paradajza, inćuna, belog luka, krupne morske soli…
Fokača
Sastojci:
1 kg oštrog brašna
625 ml mlake vode
21 g suvog kvasca
2 kašike soli
2 kašike šećera
malo brašna za posipanje
Punjenje:
maslinovo ulje
170 g parmezana
200 g topivog sira
140 g gorgonzole
2 pune šake rukole
1 šaka svežeg majorana
so
biber
sveže lišće majčine dušice
Priprema:
Aktivirati kvasac. U posudi pomešati brašno, kvasac, so, šećer i pola vode. Promešati rukama i mesiti testo 4-5 minuta. Nauljiti posudu, staviti testo, okrenuti ga da se uljem dobro pokrije cela površina testa, pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste na toplom, oko pola sata. Dobro istisnuti vazduh iz nadošlog testa, pa ga oklagijom razvući na 1 cm debljine. Položiti polovinu testa u veću pobrašnjenu posudu, a druga polovina neka ostane da visi van posude. Testo u posudi obilno poprskati maslinovim uljem i utrljati ga prstima. Preko posuti rukolu, sir i začine, pa još jednom sve prstima pritisnuti. Presaviti drugu polovinu testa, pa prstima pritisnuti ivice. Preko posuti maslinovim uljem, dobro utrljati, pa posuti listovima majčine dušice. Ostaviti da se diže oko pola sata. Peći u rerni na 180°C, 25-30 minuta.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!