Veoma su vazdušaste i mekane, zato je najbolje da ih jedete tople, dok se ne "spljošte".
Sastojci:
Šolja i po brašna
Tri kašike šećera
Dve kašičice prašak za pecivo
Pola kašičice soli
1 ¼ šolje mleka
60 grama putera
Pola kašičice ekstrakta vanile
Jedno žumance plus tri belanca
¼ kašičice vinskog praška za pecivo
Javorov sirup ili med za preliv
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
U odvojeno posudi pomešajte mleko, rastopljeni puter, ekstrakt vanile i žumance, pa dobro umutite.
Mikserom umutite belanca sa vinskim prakom za pecivo, dok ne dobijete penastu smesu.
Nakon toga, u prvu posudu sa suvim sastojcima nalijte mešavinu sa mlekom i dobro izmešajte, da nestanu grudvice. U to zatim dodajte trećinu umućenih belanaca, pa polako izmešajte i zatim dodajte ostatak belanaca. Ponovo lagano izmešajte.
Jedan kalup u obliku prstena nauljite sa unutrašnje strane, podmažite tiganje i zagrejte na vatri srednje jačine. Zatim kalup stavite u tiganj i nalijte smesu za palačinke do polovine. Poklopite tiganj i ostavite na vatri dok palačinka ne nadođe do vrha kalupa, oko pet minuta. Zatim uz pomoć hvataljki okrenite palačinku (zajedno sa kalupom) i ostavite još oko pet minuta, da porumeni.
Prebacite na tanjir i uklonite kalup. Isto uradite sa preostalom smesom, prelijte palačinke javorovim sirupom ili medom i jedite ih tople.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Partizan izgubio uz zvuk sirene! Opet nije ušla kada je bilo najvažnije, serija poraza sve duža!
Crvena zvezda razbila Albu u Pioniru: Morala je da pobedi i uradila je to furiozno!
"Došli su na odmor, ali idu kući sa porazom" Trener Pariza peckao Grobare zbog poraza za infarkt
Istorija srpskog fudbala, evropska pobeda u Bačkoj Topoli! TSC razbio Švajcarce, pamtiće dugo Miloša i Petra
"Crvena zvezda ismeva Real Madrid": Španski mediji bruje o prozivkama sa Marakane