Tradicionalno italijansko varivo od patlidžana i paprike, vodi poreklo sa Sicilije.
Kako lokalni stanovnici tvrde, svaka porodica im asvoj lični recept za ovo jelo, ali ono što je svima zajedničko jeste savršen ukus.
Sastojci:
4-5 plavih patlidžana
250 g crnog luka
1 kg paradajza
100 g maslina
50 g kapara
1 ljuta papričica
2 stabljike celera
100 ml ulja (mešavina maslinovog i suncokretovog)
3 kašike vinskog sirćeta
so
1 kašičica šećera
bosiljak
1 kašika biljnog začina
Priprema:
Patlidžane iseći na manje kocke, posoliti i ostaviti da odstoje najmanje pola sata. U veliki tiganj staviti deo ulja i naseckani luk, kratko ga prepeći, pa dinstati uz dolivanje malo vode dok ne omekša. Dodati iseckan paradajz (zajedno sa sokom) i nastaviti s dinstanjem dok se sos ne zgusne. Patlidžane isprati vrućom vodom, ocediti i dobro osušiti, pa ih prepeći u drugom tiganju, na preostalom ulju. Dodati iseckan celer i sve zajedno još kratko prepeći. Zatim, patlidžane i celer umešati u sos od paradajza, dodati isečene masline, oprane i oceđene kapare i začin C. Sve izmešati i lagano dinstati još otprilike 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno naseckanu ljutu papričicu. Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo poklopiti. Pred kraj kuvanja, dodati sušeni bosiljak.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte