Uskrs je prošao, kuckali set se jajima, neka ste pojeli, a verovatno vam je poneko i ostalo...
Ukoliko niste sigurni kako da ih iskoristite, evo ideje! Ova tri savršena jela priprmaju se s barenim jajima.
1. Mleveno meso u testu
Sastojci:
Testo:
400 g glatkog brašna
so
30 g svežeg kvasca
2-3 dl ulja
2 dl mleka
1 jaje
Fil:
2 kašike ulja
135 g crnog luka
300 g mešanog mlevenog mesa
100 ml mineralne vode
200 g paradajza
so
biber
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašičica začina C
1 kriška hleba
6 jaja
25 g kiselih krastavčića
Priprema:
Fil: Na ulju propržiti iseckan luk. Dodati mleveno meso, 50 ml mineralne vode, iseckan paradajz i sve začine, pa dinstati na srednjoj vatri dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se ohladi. U posudu staviti iseckan hleb, 1 jaje i 1 belance, iseckane krastavčiće i ostatak mineralne vode. Ostaviti da se hleb natopi, pa izgnječiti u kompaktnu smesu. Dodati mleveno meso i promešati. Preostala cela jaja obariti i oljuštiti. Testo: Pripremiti kvasac da se digne. U brašno staviti kvasac i ostale sastojke (bez belanceta) i zamesiti testo. Ostaviti na toplom da se diže. Razvući na pravougaonik debljine 1 cm (visine kalupa za pečenje). Testo premazati belancetom, staviti fil, rasporediti cela jaja i uviti u rolat. Premazati preostalim žumancetom i peći na 200 stepeni C, otprilike 30-40 minuta.
2. Neobične palačinke
Sastojci:
125 g integralnog brašna
75 g pšeničnog brašna
1 kašičica soli
½ praška za pecivo
2 jajeta
225 ml mleka
2 kašike maslinovog ulja
170 ml mineralne vode
Fil:
2 praziluka
1 šargrepa
1 tikvica
2 čena belog luka
25 ml belog vina
2 grančice sveže majčine dušice
1 veza peršunovog lista
200 g rikote
so
biber
začin C
muskatni oraščić
12 tvrdo kuvanih jaja
Priprema:
Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Umutiti jaja sa malo soli, pa naizmenično dodavati mešavinu od brašna i mleko. Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu, promešati i staviti u frižider na pola sata. Ispeći 8 debljih palačinki. Fil: Na malo maslinovog ulja propržiti iseckan praziluk, pa mu dodati narendanu šargarepu. Posoliti i kratko pržiti, pa dodati iseckanu tikvicu i usitnjen beli luk. Čim beli luk zamiriše, dodati vino, začin C i biber. Dadati iseckanu majčinu dušicu, pa dinstati dok sva tečnost ne ispari. Na kraju dodati iseckan peršun, skloniti s vatre i ohladiti. Dodati rikotu i muskatni oraščić. Dobro pomešati. Filom premazati palačinke i na svaku staviti po tri polovine tvrdo kuvanih jaja (poprečno presečenih). Pažljivo urolati i služiti uz kašiku fila.
3. Šarena pita
Sastojci:
Testo:
400 g brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
200 g hladnog putera
2 manja jajeta
60 ml mleka
Fil:
6 tvrdo kuvanih jaja
500 g šunke
150 g kiseliha krastavčića
230 g kačkavalja
2 dl kisele pavlake
600 g čeri paradajza
Ostalo:
2 jajeta
malo mleka
Priprema:
U brašno pomešano sa praškom za pecivo dodati puter isečen na listiće, jaja i mleko. Umesiti glatko testo, oblikovati loptu, pa ga uviti u providnu foliju. Držati u frižideru pola sata, sat. Krastavčiće, kačkavalj i šunku iseći na kockice, dodati pavlaku i dobro izmešati. Testo podeliti na dva dela i razvući dve okrugle kore, veličine kalupa (prečnika 28 cm). Jednu koru položiti u kalup i izvući ivice. Naneti pola fila, pa rasporediti cela tvrdo kuvana jaja (prethodno oljuštena). Naneti ostatak fila, pa poklopiti drugom korom i spojiti ivice. Premazati umućenim jajima sa malo mleka, pa peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, otprilike pola sata. Desetak minuta pred kraj pečenja, po vrhu pite rasporediti čeri paradajz.
Partizan izgubio uz zvuk sirene! Opet nije ušla kada je bilo najvažnije, serija poraza sve duža!
Crvena zvezda razbila Albu u Pioniru: Morala je da pobedi i uradila je to furiozno!
Da li je vreme za alarme u Partizanu? Četiri uzastopna poraza u Evroligi, a najteže tek dolazi
"Došli su na odmor, ali idu kući sa porazom" Trener Pariza peckao Grobare zbog poraza za infarkt
Istorija srpskog fudbala, evropska pobeda u Bačkoj Topoli! TSC razbio Švajcarce, pamtiće dugo Miloša i Petra