Ako vas je kad je sve ovo počelo uhvatila panika, i nakupovali ste toliko mleka da sad više ništa ne može da stane u frižider jer je zatrpan mlekom, evo šta možete da uradite. Isprobajte ovaj recept za domaće knedle od rikote.

Sastojci:

Litar mleka

20 mililitara belog sirćeta ili soka od limuna

Prstohvat soli

Za knedle 300 grama domaće rikote

Malo muskatnog oraščića

250 grama griza

30 grama pekorina ili parmezana, sitno izrendanog

Jedno žumance

Priprema:

Zagrejte mleko do ključanja, sklonite sa šporeta, pa dodajte sirće ili sok od limuna. Promešajte, pa ostavite 10 ili 15 minuta. Kutlačom u cediljku u koju ste stavili gazu polako sipajte sve iz lonca, pa u gazi da se cedi, oko pola sata. Što duže bude stajalo, sir će biti čvršći. Ako ostavite kraće, dobićete mekši sir koji je odličan uz tost, posut alevom paprikom na primer.

Kad je rikota gotova, možete da pređete na pravljenje knedli. U činiji pomešajte rikotu, rendani parmezan ili pekorino, griz, žumance i muskatni oraščić, pa dodaje soli i bibera po ukusu.

Ako želite, možete dodati i sveže ili suvo začinsko bilje koje volite. Pokvasite ruke (tako će biti lakše), pa pravite male kuglice od smese.

Knedlice stavite na poslužavnik, pa ih ostavite u frižideru, da se dobro stegnu. Kad dođe vreme, uUtri, četiri minuta, odnosno kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu.

Služite toplo, preliveno maslinovim uljem. Ako želite, knedle možete kratko propržiti na ulju sa prezlama.