Ako volite italijansku hranu, rižoto je klasik obožavan širom sveta! Priprema se veoma pažljivo, ali se taj trud isplati bogatim ukusom i kremastom teksturom!

Za one koji vole italijansku hranu koja se brzo priprema, pogledajte i recept za najjednostavniju pastu, kao i klasičan desert - tiramisu.

Sastojci:

Dve čaše pirinča
300 grama pečuraka
Dva čena belog luka
Manja glavica crnog luka
Kocka pileće supe
Decilitar belog vina
50 grama maslaca
Peršun
Parmezan
So, biber
Maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte pečurke isečene na režnjeve. Dinstajte oko pet minuta, pa ubacite pirinač i propržite ga sa povrćem na srednjoj vatri.

Dodajte maslac i sačekajte da se otopi, pa zalijte vinom i pustite da ispari do polovine. Potom kocku rastvorite u 600 mililitara vrele vode. Rižoto se priprema tako što se tečnost doliva malo-pomalo, uz često mešanje. Na taj način pirinač će imati "vremena" da otpusti skrob, koji će dati bogatu, kremastu teksturu celom jelu. Dospite malo supe, promešajte, kada pirinač upije, dolijte još, i tako dok pirinač ne bude "al dente".

Začinite solju i biberom, pospite svežim peršunom i parmezanom. Servirajte toplo!