Tradicionalno se priprema za vreme božićnih i novogodišnjih praznika u Italiji. Ukusan i mek, a ostaje svež danima!
Sastojci:
500 g brašna
45 g svežeg kvasca
1 dl mleka
8 kašika šećera u prahu
2 jajeta
2 žumanceta
2 vanilin šećera
50 g omekšalog margarina
1/2 kašičice đumbira u prahu
50 g suvih brusnica
30 g seckanih oraha
2 kašike kandirane kore pomorandže
2 kašike iseckanih žele bombona
30 g suvog grožđa
30 ml ruma
Glazura:
80 g šećera u prahu
25 ml tople vode
Dekoracija:
šarene žele bombone
Priprema:
U mlako mleko staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna i ostaviti 10-ak minuta da nadođe. Suvo grožđe staviti u rum da odstoji 10-15 minuta, a onda procediti. Brašno pomešati sa đumbirom, vanilin šećerom, iseckanim margarinom i šećerom u prahu. Rukama mesiti, pa dodati mleko s kvascem, jaja, žumanca, brusnice, orahe, suvo grožđe, iseckanu kandiranu pomorandžu i žele bombone. Umesiti glatko testo, pa ostaviti 1,5 h na toplom da naraste. 6 valjkastih kalupa nauljiti, pa obložiti papirom. Testo premesiti, podeliti na 6 delova, svaki staviti u kalup i blago pritisnuti. Ostaviti na toplom još pola sata. Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni C oko 35 minuta (na pola pečenja prekriti papirom, da površina kolača ne zagori). Ohladiti.
Glazura: Pomešati šećer u prahu sa toplom vodom da se dobije gusta smesa. Preliti preko kolača, pa ukrasiti sitno isečenim šarenim žele bombonama.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
"Dali smo sve da ubedimo Pešića da ostane": Petrušev objasnio šta je najveća razlika u reprezentaciji