Svetosavske perece tradicionalno su pecivo u Banatu, i jedan od najdražih običaja vezan za Savindan.

Evo kako se pripremaju ove ukusne perece!

Sastojci:

500 grama mekog brašna
300 grama oštrog brašna
Pakovanje svežeg kvasca
So
Šećer
Šolja toplog mleka
Šolja tople vode
Decilitar ulja

Priprema:

Kvasac razmutite u mleku sa kašičicom šećera, sačekajte da zapeni pa pomešajte sa brašnom, uljem i kašikom soli. Mesite testo desetak minuta, dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom, dok ne naraste do dvostruke veličine.

Testo podelite na kuglice, istanjite u male valjke i formirajte perece. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, i neka još jednom narastu dok se rerna zagreje na 250 stepeni. Perece možete namazati umućenim jajetom, posuti susamom ili dekorisati slanim trakama napravljenim od brašna, soli i hladne vode. Pecite dok lepo ne porumene i zvuče šuplje sa donje strane kada ih kucnete.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.