Domaći baget je nešto posebno! Krckav spolja, mekan i pahuljast unutra, odličan kao prilog uz gulaš ili čorbu, a ukusan i za pravljenje sendviča!
Ako volite da pečete hleb, ali nemate mnogo vremena, predlažemo vam da spremite lake hlepčiće!
Važno je da pratite recept i da sve sastojke izmerite uz pomoć vage, da ih ne pretvarate "u glavi" u čaše ili odokativne mere, jer je pečenje ipak nauka. Najveći trud biće čekanje jer testo za baget mora da narasta nekoliko puta. Ako pratite recept ispašće savršeno!
Ovako se pravi baget!
Sastojci:
700 grama oštrog brašna
520 grama vode
8 grama soli
8 grama svežeg kvasca
Priprema:
Pomešajte brašno, kvasasc i so, dodajte vodu i mesite dok ne dobijete lepljivo testo. Ostavite ga 45 minuta da naraste, a potom ga premestite. Ponovite ovu proceduru još tri puta.
Nakon poslednjeg narastanja, testo izručite na radnu površinu posutu brašnom i podelite na četiri dela. Oblikujte ih ovlaš, samo da budu duguljasti, i ostavite pokrivene providnom folijom još 15 minuta.
Po isteku tog vremena formirajte bagete, prepoznatljive duge vekne, i ostavite još 20 minuta. Potom zagrejte rernu na 220, a na dno postavite pleh pun vruće vode.
Bagete poređajte na podmazani pleh, zasecite nožićem ili žiletom i poprskajte vodom. Pecite ih 16 do 20 minuta.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću