Čuveni ruski pisac, tvorac vanvremenskih klasika kao što su "Ana Karenjina" i "Rat i mir", Lav Nikolajevič Tolstoj, bio je veliki gurman. Kako istorijski spisi kažu, u njegovom domu uvek je mirisalo na hranu, a njegova supruga, Sofija Andrejevna bila je vrsna kuvarica. Jedan od njenih specijaliteta, slatkiš koji je pisac obožavao, bile su - nećete verovati - palačinke.
Ovo je originalni recept iz kuvara Sofije Andrejevne Tolstoj.
Sastojci:
6,5 šolje vode
2 šolje heljdinog brašna
2 šolje pšeničnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
Priprema:
U dubokoj posudi pomešajte pšenično i heljdino brašno. Sipajte toplu vodu i dobro izmešajte dok se ne dobije glatka smesa. Dodajte prašak za pecivo i sodu. Peći u vrelom ulju i služiti sa pavlakom i šećerom u prahu.
Postoji i jedna caka koju je praktikovala Sofija Andrejevna, a to je da je umesto praška za pecivo koristi vinsku kiselinu.
Zvezda pregazila Fenerbahče usred Istanbula: Sa 3-0 ide na vrh tabele Evrolige!
Španija pregazila Srbiju - da "pevamo" što je 3:0! Piksijev tim nije video loptu, pa pobesneo
"Ubij Srbina" grmelo u Zenici: Gosti krenuli da vređaju Srbe, domaćini nastavili!
Partizan slomio Bajern, za prvu pobedu u Evroligi: Crno-bela rapsodija postala drama, ali sa srećnim krajem!
Mondo ukrštenica za 15. oktobar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!