Najuspešniji kuvari čije su specijalnosti različite vrste kuhinja otkrili su koje greške ljudi najčešće prave u kuhinji – sigurno i vi radite nešto od ovoga.

"Kupuju više hrane nego što im je potrebno, pa onda bacaju. Postoje brojni trikovi da ovo izbegnete – kupite manje, zamrznite višak, dajte nekome, nahranite psa... Samo ne bacajte", poručuje londonski kuvar Tajleš Čudasama koji radi u restoranu indijske hrane.

Kuvar Ričard Bejnbridž kaže da je česta greška što ljudi ne odvoje nekoliko minuta da se dobro organizuju pre nego što počnu da pripremaju hranu, jer je tako mnogo brže i efikasnije, a više se i uživa u kuvanju.

"Najveća greška koju ljudi prave je loša organizacija, ali i to što ne operu odmah sve sudove koje isprljaju. Još jedna stvar u kojoj često greše je što stavljaju previše namirnica u tiganj, tako da se sastojci ne izmešaju lepo", smatra šef kuhinje u restoranu azijske hrane u Londonu, Ani Arora.

Kuvara Dena Donertija najviše nervira što ljudi recepte prate doslovno i "plaše se da će pogrešiti ako nemaju odgovarajuću vrstu peršuna ili luka. Osim kada je reč o pecivima, recepti postoje da bi se menjali i poboljšavali – to je zabavni deo kuvanja".

Pol Vedžvud, glavni kuvar i vlasnik restorana u Edinburgu smatra da je najveća greška što ljudi ne probaju jelo koje spremaju – "bez obzira na to koliko ste ga puta već spremali, uvek ga probajte".

Kuvara Erika Ginjarda najviše frustrira kada ljudi hranu ne začine dovoljno, a stručnjaka japanske kuhinje Hamiša Brauna to što "spremaju jelo u gram po receptu, a ne po ukusu".

(MONDO)