Knjiga "Sportski kuvar" Udruženja za medicinu sporta Srbije, Antidoping agencije Republike Srbije i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju je autorsko izdanje sa receptima i nutricionističkim savetima namenjeno svim sportistima.

Pogledajte slike:

undefined Sportski kuvar

Cilj "Sportskog kuvara" je da se sportistima predstavi kako da najbolje i najlakše organizuju ishranu i suplementaciju kroz predlog recepata i listu namirnica koje bi najčešće trebalo da konzumiraju.

"Ako bi trebalo da izaberemo jedno voće u ishrani sportsita, onda bi to svakako bila banana, i to ne samo zato što bananu jede broj jedan u tenisu, već zato što njen nutritivni sastav donosi najviše benefita aktivnim sportistima”, izjavio je dr Nenad Dikić, jedan od autora knjige.

Od pomoći pri pravljenju plana ishrane, preko objašnjavanja korisnih namirnica i zdravstvenih svojstava hrane, pa do samih recepata, ova knjiga je odličan priručnik za sportiste i generalno osobe koje žele zdravo da se hrane.

Prenosimo vam neke od savete i korisnih obaveštenja iz "Sportskog kuvara":

"Jedna kašičica senfa sadrži oko četiri kalorije. Birajte senf umesto majoneza kao dodatak jelima".

"Ukoliko želite da smanjite unos kalorija, kupitite tunjevinu konzerviranu u sopstvenom soku, a ne u ulju".

"Tokom dana treba uneti najmanje tri porcije povrća. Jednu porciju povrća čini na primer jedan paradajz ili dva brokolija".

"Testenine su bogat izvor kompleksa vitamina B. Od makronutrijenata najviše sadrže ugljenje hidrate i pošto nemaju vlakana, lako su svarljive".

"Kačamak je odličan izbor za doručak, posebno ako ste intolerantni na gluten. Birajte integralno kukuruzno brašno (od celog zrna kukuruza), jer je bogato vlaknima".

Izdvojili smo vam i jedan ultra jak i zdrav večernji obrok:

"Hamburger a la Mama"

Sportski kuvar: Ivana Španović na koricama knjige

Sastojci:

Sastojci za meso:

- 200 grama mlevenog junećeg buta

- 50 grama jaja

- 50 grama svežih prezli

- 20 grama suvog peršuna

- tri grama soli i tri grama bibera

Ostali sastojci:

- 200 grama hleba

- 100 grama paradajza

- 80 grama zelene salate

- 20 grama senfa

- 20 grama kiselih krastavčića

- 30 grama kačkavalja, gaude ili edamer sira

- 20 ml ulja

- 300 ml soka od paradajza

Način pripreme:

Meso i sve sastojke za meso dobro promešajte u dubljoj posudi dok se ne sjedine. Možete koristiti i ruke da umesite smesu.

Podelite je na dva jednaka dela i oblikujte hamburgere, tako da budu pljosnati i okrugli.

Zagrejte ulje u nelepljivom tiganju i stavite hamburgere da se prže, tri minute sa svake strane. Za svaki hamburger odvojite dva parčeta hleba ili jedan somun podelite na pola.

Hamburgere stavite u hleb i poređajte priloge. U svaki hamburger stavite po dva koluta paradajza, dva lista zelene salate, dva kisela krastavčića i jednu krišku sira.

Od sosova možete koristiti senf ili paradajz sos.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.