Kuhinja

Slavska poslastica koju svi volimo zapravo potiče sa kraljevskog dvora

Batenberg kolač je prvi put napravljen krajem 19. veka i to povodom kraljevskog venčanja.

Kako je britanski istoričar Čarls Nevin objavio u časopisu "Independent", Batenberg kolač je prvi put napravljen 1884. godine i to čast venčanja princa Luja od Batenberga i princeze Viktorijom, unuke kraljice Viktorije.

Nešto jednostavniju verziju ovog kolača koji vodi poreklo iz Velike Britanije možemo najčešće videti na slavskim trpezama. Tada se umesto skupocenog marcipana koriste kore oblatni.

Batenberg kolač

Sastojci:

Marcipan:
2 jajeta
2 kašike limunovog soka
½ kašičice ekstrakta badema
4 ½ šoljice šećera u prahu
3 šoljice mlevenih badema
Testo:
3 šoljice brašna
1 kesica praška za pecivo
200 g putera
1 ½ šoljica šećera
4 jajeta
½ šoljice mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
¼ šoljice soka od višanja
prstohvat soli
Premaz:
150 g marmelade od kajsija

Priprema:

Marcipan: Bademe, jaja, limunov sok i ekstrakt badema pomešati, lagano dodavajući šećer u prahu. Smesu istresti na sto i mesiti kao testo, dok ne postane glatko (po potrebi dodavati šećer u prahu). Umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider. Testo: Umutiti puter i šećer, pa dodavati jaja, brašno, prašak za pecivo, so, mleko i ekstrakt vanile. Smesu podeliti na dva dela. U jedan dodati sok od višnje. Smese izliti u odvojene duguljaste i duboke plehove (prethodno podmazane), pa peći posebno na 180°C, 20-25 minuta. Ohlađene kolače preseći prvo poprečno, a zatim uzdužno (dobiju se 4 žuta i 4 roze pravougaonika). Marmeladom unakrst spajati po 2 roze i 2 žuta pravougaonika (pogledati sliku). Marcipan podeliti na 2 dela. Radnu ploču posuti šećerom u prahu i tanko razvaljati oba dela. Pažljivo uviti kolače u marcipan.