Pole su polovine krompira, koje se, blago posoljene, ispeku u rerni, a zatim namažu basom, vrstom sira koji se od davnina pravi u petrovačkom kraju i - to je to!
Basa je sveži, kremasti sir koji se najčešće priprema od kravljeg mleka, ali može i od ovčijeg i kozijeg. Pripada grupi mekih sireva i odlikuje se fantastičnim, blago kiselkastim ukusom. Pravi se po tradicionalnoj i jedinstvenoj recepturi iz zapadne BiH (Bosanski Petrovac).
Kiselo mleko ostavi se u gazi da se ocedi. U zavisnosti od vremena ceđenja, basa može biti mazivija ili tvrđa.
Ova vrsta sira priprema se, osim u petrovačkom kraju, još samo u Lici i na Kavkazu.
Basa je sir koji izuzetno povoljno deluje na probavni sistem, a posebno se preporučuje ljudima sa oslabljenom funkcijom jetre.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu