Kiš, slana pita od sipkavog testa sa filom od jaja i mleka poreklo vodi iz Francuske.
Najpoznatija je verzija sa povrćem i pilećim mesom, a za ljubitelje malo pikantnijih ukusa donosimo recept sa salnom pršutom...
Kiš sa pršutom
Sastojci:
Testo:
2 šolje od 2 dl brašna
125 g hladnog putera
6-7 kašika vode
3 kašike origana
1 kašičica soli
Fil:
250 g pršute
½ glavice crnog luka
2 manje tikvice
4 jajeta
2/3 šolje od 2 dl slatke pavlake
¼ šolje od 2 dl mleka
¼ šolje od 2 dl narendanog parmezana
malo ulja
so
biber
Priprema:
Od brašna, hladnog putera isečenog na kockice i vode napraviti sipkavo testo. Dodati origano, malo premesiti i oblikovati loptu. Zamotati je u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Na malo ulja propržiti pršutu isečenu na trake, dok ne postane hrskava. Izvaditi je na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Na istom ulju propržiti sitno iseckan luk i kad postane staklast dodati mu tikvice isečene na kolutove. Nastaviti s prženjem (povremeno izbacivati vodu koju tikvice puste) sve dok malo ne omekšaju. Posebno umutiti jaja, pavlaku, mleko i parmezan i malo posoliti. Testo razvaljati i njime obložiti četvrtastu vatrostalnu posudu. Preko rasporediti pršutu i tikvice sa lukom. Malo posoliti, pobiberiti i sve zaliti smesom od jaja i pavlake. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.