Klasik srpske kuhinje, ali na nešto pikantniji način: Meso sa krompirom

I meso i krompiri - prste da poližeš!

Obilje aromatičnih začina čini ovaj klasik srpske kuhinje još boljim!

Ne zaboravite da pre pripreme dobro operete meso, a za salatu odličan su izbor turšija ili narendani kupus.

Meso s krompirom i aromatičnim začinima

Sastojci:

1,3 -1,5 kg svinjskog mesa u komadu

ruzmarin

so

biber

2 kašike komorača

1-2 glavice crnog luka

2-3 čena belog luka

Prilog od krompira:

1 kg krompira

lovorov list

ruzmarin

krupna morska so

3-4 glavice crvenog luka

3-4 glavice crnog luka

3-4 čena belog luka

Priprema:

grejati dva pleha u rerni. Meso zaseći po površini (ne previše duboko) na nekoliko mesta. Pomešati začine na dasci - dosta seckanog ruzmarina, krupna morska so, sveže mleveni biber i u avanu istucano seme komorača. Meso prebaciti na dasku sa začinima, ali prvo stranu koja je zasečena i onda ga celog uvaljati u začine. Položiti u prvi zagrejani pleh na koji je stavljeno malo masnoće. Oko mesa poređati na komade isečen crni luk i čenove belog luka. Peći u zagrejanoj rerni, na srednjoj temperaturi, 60-70 minuta. Prilog: Krompir iseći na kriške i 5 minuta obariti u posoljenoj vodi. Ocediti i staviti u drugi zagrejan pleh, podmazan sa malo ulja i putera. Preko poređati crni i crveni luk isečen na manje komade, izgnječene čenove belog luka, lovorov lost i ruzmarin. Posoliti i staviti u rernu da se peče zajedno sa mesom (na rešetku iznad). Krompir će se lepo ispeći kada i meso.