Evo šta vam je potrebno da pripremite ovu ukusnu tortu u čije se kore dodaje kafa, da bi bile mekane.
Sastojci:
Dve šolje brašna
Kašičica soli
Kašičica praška za pecivo
Dve kašičice sode bikarbone
¾ šolje kakaa
Dve šolje šećera
Šolja ulja
Šoljica skuvane kafe
Šolja punomasnog mleka
Dva jaja
Kašičica ekstrakta vanile
Za fil:
Šolja punomasnog mleka
Pet kašika brašna
115 grama putera (omekšati na sobnoj temperaturi)
115 grama margarina (omekšati na sobnoj temperaturi)
Šolja šećera
Kašičica ekstrakta vanile
Kakao za posipanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni.
Prosejte suve sastojke zajedno u jednu posudu. Dodajte ulje, kafu i mleko, pa mutite oko minut. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa mutite još oko dva minuta. I neka vas ne brine što je smesa prilično "tanka" jer će narasti prilikom pečenja...
Podelite smesu na dva dela i nalijte u dva manja pleha. Pecite kore oko 25-30 minuta, pa ostavite da se hladi.
U međuvremenu, pravite fil. U tiganju pomešajte mleko i brašno, pa na tihoj vatri krčkajte dok smesa ne postane gušća. Prekrijte i stavite u frižider da se ohladi.
U posudi umutite puter, margarin, šećer i ekstrakt vanile, da smesa postane kremasta. Dodajte ohlađenu mešavinu sa mlekom i mutite oko deset minuta.
Koru stavite na tacnu za tortu, premažite odozgo fil, stavite drugu koru, pa ponovo namažite fil. Po želji, pospite kakao preko.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!