Ako želite da se oprobate sa klasičnim receptima, predstavljamo vam jednostavni recept za sufle sa sirom. Od ovog specijaliteta mnogi strahuju, jer misle da će se sufle "izduvati" pre nego što stigne do stola, ali pratite ove korake i savete i ispašće super!
Imamo još dobrih ideja za ukusna jela, isprobajte naš recept za musaku od tikvica, predlažemo da je servirate uz brzi hleb sa sodom bikarbonom!
Sastojci:
Dve kašike maslaca
Dve kašike brašna
150 mililitara mleka
Dva jaja
Pola šolje narendanog sira
Dve kašičice parmezana
Pola kašičice senfa
So, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni, dve posudice za pečenje podmažite maslacem i pospite parmezanom.
Na srednjoj vatri otopite maslac, dodajte mu brašno i mešajte non-stop puna dva minuta. Važno je da se brašno skuva, čućete ga kako cvrči, ali da ne zagori.
Po isteku tog vremena, postepeno dodajte mleko i nastavite da mešate. Prvo će vam se činiti da će grudvice ostati, ali ako uporno mešate i mleko dodajete postepeno, dobićete gladak bešamel. Po ukusu začinite solju i biberom.
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca umutite sa senfom i dodajte sosu. I ovde je važno da žustro mešate da se žumance ne bi skuvalo u dodiru sa vrućom šerpom. Umešajte sir i mešajte dok se ne rastopi. Dobijenu smesu sklonite s vatre i ostavite da dostigne sobnu temperaturu.
U međuvremenu umutite belanca dok ne dobijete srednje čvrst sneg. Trećinu belanaca dodajte sosu i dobro promešajte, a zatim tu mešavinu dodajte preostalim belancima i lagano umutite. Sipajte u posudice za pečenje, ubacite u rernu, odmah smanjite temperaturu na 170 i pecite 30 do 35 minuta. Najvažniji korak u pečenju suflea je taj da NE otvarate vrata rerne!
Poslužite ga dok je još topao, tada će biti najukusniji i najvazdušastiji.