Kuhinja

Zasladite se kao nekad: Najukusniji domaći sutlijaš

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pripremite ovaj jednostavni, ukusni desert i podsetite se detinjstva!

Sutlijaš je desert od pirinča popularan u mnogim zemljama sveta, a ovo je najjednostavniji recept za pripremu! Sutlijaš se, kao i rižoto, kuva metodom apsorpcije, uz često mešanje, ali vredi truda jer je rezultat neverovatno ukusan!

Imamo još dobrih ideja za ukusna jela, isprobajte naš recept za musaku od tikvica, predlažemo da je servirate uz brzi hleb sa sodom bikarbonom!

Sastojci:

Šolja pirinča
Šest šolja mleka
Pola šolje šećera
Pola kašičice soli
Dve kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

U velikoj šerpi, zagrejte četiri šolje mleka sa solju i šećerom. Na srednjoj vatri pustite da provri, zatim umešajte pirinač i smanjite na blagu vatru.

Uz stalno mešanje, kuvajte sutlijaš između 40 i 50 minuta, u zavisnosti od vrste pirinča koju imate. Ostatak mleka dodajte malo-pomalo, i pazite da sutlijaš krčka, ali da ne zagori, pa je važno da vatra ne bude previše jaka. Kada je pirinač skoro gotov, umešajte ekstrakt vanile.

Sutlijaš možete servirati posut cimetom, sa kašičicom omiljenog slatkog ili džema, suvim grođžem ili dodatkom po vašem ukusu.