Domaći recepti

NAJLAKŠI I NAJUKUSNIJI NEDELJNI RUČAK: Pečeno pile sa povrćem koje će oduševiti i porodicu, i goste!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jednostavni recept koji će postati klasik u vašem domu!

Izvor: YouTube/A'sCookbook

Recepti za nedeljni ručak veoma su traženi, a mi vam predstavljamo jedan od najpopularnijih . ukusno, sočno pile sa krompirom i šargarepama.

Ako tražite još ukusnih ideja za ručak, ne propustite ni naše recepte za lovačke šnicle, teleće šnicle s povrćem i lake pileće faširane šnicle.

Evo kako da ga pripremite!

Sastojci:

Pile od kilogram, do kilogram i po
Pet šargarepa
700 grama krompira
Glavica belog luka
Sušeni ruzmarin
Maslinovo ulje
Limun
So, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Šargarepu oljuštite i isecite na dva-tri dela, a krompire ogulite i isecite na polovine ako su manji, debele režnjeve ako su veliki.

Beli luk razdvojite na čenove ali ih ostavite u ljusci.

U plehu pomešajte povrće, zalijte maslinovim uljem i dobro posolite i pobiberite. Rasporedite u jednak sloj po dnu pleha i pospite ruzmarinom.

Pile prelijte uljem, posolite i pobiberite. Budite slobodniji sa solju jer će ona napraviti hrskavu kožicu. U šupljinu ubacite prepolovljeni limun.

Pile postavite na krompir i šargarepe, stavite u rernu i odmah spustite temperaturu na 200 stepeni. Pecite 45 minuta, potom pažljivo izvadite, hvataljkama "prevrnite" povrće da bi se zapeklo s obe strane. Sokove koji su iscurili iz piletine prelijte preko mesa.

Vratite u rernu i pecite još tridesetak minuta, znaćete da je gotovo kada bocnete viljuškom karabatak i iz njega iscuri providna, a ne crvenkasta tečnost.

Izvadite pile na tanjir za služenje, a po potrebi vratite povrće na još pet minuta da bi dobilo koricu. Obavezno pile ostavite najmanje 15 minuta da "odmori" pre serviranja, biće sočnije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi