Princes krofne su poslastica bez premca - slatke, male ili velike, punjene ukusnim kremom, pravi su klasik od francuskih poslastičarnica do domova širom sveta!
Mnogi strahuju da ih pripreme jer brinu da se neće snaći, ali priprema je jednostavna, samo morate zapamtiti tri "zlatna" pravila profesionalnih poslastičara i kuvara.
"Zlatno pravilo pripreme je da se obavezno držite spiska i količine sastojaka", kaže Meri Beri, legendarna britanska TV kuvarica. Pečenje kolača je ponekad "nauka" i ako proizvoljno merite sastojke, možete dobiti katastrofalan rezultat.
Drugo pravilo je možda i važnije - nikada ne otvarajte rernu dok se peku. Nikada! Ovo će vam reći svaki kuvar ili poslastičar.
Francuzi ovo testo od kog se prave i profiterole zovu "choux", što znači "kupus", jer će krofnice izgledati kao glavice kupusa. Da bi se to desilo moraju da narastu tokom pečenja i rascvetaju se, a da bi se to desilo ne smete otvarati rernu.
Treće nalaže da, pre nego što krofne istisnete na papir za pečenje, pokvasite papir. Zašto?
Jaja su važan sastojak princes krofni, a da bi omogućila testu da naraste, potrebna im je vlažna sredina. Na taj način se testo neće osušiti i zagoreti.
Sastojci:
115 grama maslaca
120 mililitara vode
120 mililitara punomasnog mleka
1/4 kašičice soli
2 kašike kristal šećera
125 grama brašna
5 jaja (4 za testo, 1 za premaz)
Priprema:
Na srednjoj vatri pomešajte maslac, vodu, mleko, so i šećer. Mešajte i pustite da prokrčka. Odmah smanjite vatru i dodajte brašno, pa energično mešajte dok se potpuno ne sjedini i dobijete "kuglu" testa. Varjačom pomerajte testo po šerpi jedan do dva minuta da bi se brašno skuvalo. Skinite s vatre i stavite u činiju miksera sa nastavcima za testo. Dodajte jedno po jedno jaje.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, a na pleh postavite vlažan papir za pečenje. Poslastičarskim špricem istisnite krofnice na papir, ovlaš premažite umućenim jajetom i vlažnim prstom im nežno pritisnite vrh kako ne bi bile "špicaste". Pecite 20 minuta, a onda smanjite na 17 i pecite još desetak, ili dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana. Pustite da se potpuno ohlade pre filovanja.
Princes krofne dalje možete puniti pudingom od vanile, koji ste skuvali, ohladili i pomešali sa umućenim šlagom.
Probajte i ove dve verzije!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.