"Majke bi trebalo da nastave da doje svoje bebe i kada im u ishranu uvedu druge namirnice, kako bi sastojci mleka poboljšali bebin imunitet i sprečili da dođe do alergijskih reakcija", rekla je autor studije sprovedene u Velikoj Britaniji, Kejt Grimšo.
Ona objašnjava da se alergeni koji se nalaze u hrani, zbog kojih kod novorođenčadi dolazi do alergijske reakcije, uglavnom ne daju bebama u isto vreme kada i majčino mleko. Ipak, dojenjem će se poboljšati imuni sistem mališana i smanjiti verovatnoća da dete dobije alergijsku reakciju na drugu hranu.
Dr Grimšo naglašava da je važno sačekati sa uvođenjem namirnica dok beba ne napuni 17 nedelja jer je verovatnije da, ukoliko se one ranije uvedu, ipak dođe do alergijske reakcije.
U okviru svog istraživanja, doktorka je ispitala kakva vrsta hrane je davana 41 bebi koja je razvila alergiju na hranu i uporedila ih sa 82 dece koja nisu alergična ni na jednu namirnicu.
Otkrila je da su deci koja su razvila alergije, namirnice uvedene u ishranu ranije nego onim mališanima koji nisu alergični.
Brojni stručnjaci razmatrali su rezultate do kojih je došla Grimšova i, iako se veliki broj njih slaže da je moguće da majčino mleko deluje preventivno na razvijanje alergija na hranu kod mališana, još uvek nije tačno utvrđeno zbog čega je to tako.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina