Kelj, kinoa, čia seme i godži bobice su pomodni "simboli" zdrave ishrane. Ali, sve ih za tri koplja "šiju" dobre, stare pečurke.

Pečurke imaju vrlo malo kalorija, gotovo nimalo masti, a bogate su vitaminima B grupe, ako i drugim nutrijentima koji pozitivno deluju na stanje kože i čine da imamo više energije.

Pošto su i ukusnije od većine ostale tako zdrave hrane, nije ni čudo što su pečurke proglašene "superhranom godine".

"Mnoge vrste pečuraka su dobar izvor selena koji podstiče imuni sistem i odlična je prevencija propadanju ćelija i tkiva", kaže za "Dejli mejl" nutricionista Rijanon Lambert.

"U pečurkama ima i bakra, niacina, kalijuma i fosfora, a one su i odličan izvor vlakana, proteina, vitamina C i gvožđa", dodaje ona.

Ali, pošto ćelijski zid pečuraka ne možemo da svarimo u sirovom stanju, potrebno je termički ih obraditi pre jela.

Ako želite da izvučete najbolje iz pečuraka, pre pripreme ih ostavite na suncu, blizu prozora sat, dva, i one postaju i dobar izvor vitamina D!

"Pošto pečurke rastu u mraku, naglo izlaganje UV zracima izaziva oslobađanje vitamina D kao antioksidanta koji će ih zaštititi od sunca. Najbolji efekat postiže se ako 'kapice' okrenete naopačke, tako da tamniji delovi budu okrenuti ka svetlosti", savetuje Lambertova.

Vitamin B će učiniti da budete manje umorni, a pečurke su i dobar izvor riboflamina koji koži čuva svežinu i mladalački izgled.

Ako planirate da počnete da se hranite zdravije, pročitajte i ovo:

Da li je avokado stvarno "savršena" hrana

Čia seme: Trendi dodatak ishrani ili zrno zdravlja

Da li je jogurt stvarno toliko zdrav

Ovo je najzdravije meso!

A evo i recepta:

Super ručak za 40 minuta: Đuveč s pečurkama