Sbiten je tradicionalno rusko piće koje se može spremiti u varijanti sa ili bez alkohola. Vekovima ga Rusi rado piju, naročito je bilo popularno odmah ujutru, pre nego što su "otkrili" kafu ili čaj.

Tradicionalno, sbiten sadrži vodu, začine, limun, đumbir, med, ponekad čak i ljutu papriku!

Za razliku od kvasa, zdravog ruskog pića čija priprema, međutim, dugo traje, sbiten se pravi lako i jednostavno.

Evo kako se priprema!

Sastojci:

Pola šolje meda
Jedan limun
Kašičica karanfilića
Kašičica đumbira
Tri lista lovora
Četvrtina kašičice cimeta
Četiri kašike džema od kupine ili drugog crvenog voća
Litar i po vode

Priprema:

U dva decilitra vode izdinstajte sve ostale sastojke, i pustite da krčka na srednjoj vatri par minuta. Dodajte ostatak vode i dobro izmešajte, potom servirajte.

Ako želite, sbiten možete pripremiti i kao kuvano vino, samo zamenite vodu istom količinom vina. Ime ovog napitka inače je derivat glagola "udarati" ili "biti", jer se začini "biju" pre pripreme.

Pročitajte i koje su namirnice zbog kojih Rusi "pucaju" od zdravlja!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.