Svi znamo da konzervirana hrana važi za najnezdraviju, ali bez obzira na to, predstavlja lak izbor jer je laka za prenošenje, štedi vreme pripreme jela i može da bude kompletan obrok. Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. Ipak, nije sva hrana u konzervama loša, kažu nutricionisti.

"Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, može da ostane tako godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama", objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

"To su svakako sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne", rekla je doktorka Kording.

Prema njenim rečima, uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti zdrave za srce. Ako želite da jedete sardine, ovo je najbolji način: zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a doktorka Kording preporučuje mešanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu. "Lično, volim da ih zgnječim viljuškom i samo ih bacim u salatu", rekla je.

BONUS VIDEO:

kurir televizija OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(MONDO)