"Ne znam kako se gojim, a ne jedem šećer", rečenica je sa kojom većina Srba dolazi po pomoć kod nutricionista. Mnogi ne obraćaju pažnju na sastojke proizvoda koje konzumiraju. Neke od njih jedemo svaki dan, a puni su šećera koji nije pogodan po zdravlje. To je potvrdila i nutricionistkinja Julijana Grujičić u emisiji "Praktična žena" na Pinku.

"Ljudi zaista ne znaju šta unose u sebe. Dešava se piše da je nešto zdravo, a nije. To su marketinški trikovi. Mi nemamo nijednu namirnicu koja ne sadrži šećer, a da ne govorim o prerađenim namirnicama. Piše vrlo često da nema dodatog šećera, a to je drugačiji podatak od toga da nema šećera. Vrlo mudro moramo da biramo koje šećere unosimo jer postoji razlika između prostih šećera i složenih ugljenih hidrata koji nam nose veliki udeo dijetnih vlakana, daju duži osećaj sitosti, podižu nivo energije, utiču pozitivno na našu probavu", rekla je nutricionistkinja i za primer dala kečap i sok od pomorandže.

"Ako posmatramo kečap kao proizvod, u jednoj bočici od 300 ml kečapa imamo čak skoro 80 grama šećera. Paradajz ima svega 4 grama šećera na 100 grama, a ovde na jednu kašičicu unosite celih 5 grama šećera. Sa čašom kupovnog soka od pomorandže unesete mnogo šećera. Ne govorimo o prirodnom šećeru koji se nalazi u pomorandži, već da bi se popravio ukus, dodaje se šećer. Preporučena dnevna količina za unos prostih šećera jeste 25 grama šećera. Sa dve čaše soka unećete tu količinu. Ne treba ništa više da unesete, a nemoguće je", objasnila je Julijana.

Šta znače oznake A, B, C, D, E na hrani?

"Za početak gledajte skalu sa različitim bojama koje imaju oznake A, B, C D i E. One su uvedene pre par godina. Proizvodi koji su označeni slovom A i B jesu proizvodi za svakodnevnu ishranu. C je ono što možete da koristite umereno, a proizvodi sa D i E jesu proizvodi koje treba da izbegavate i označeni su crvenom bojom. Sve je lepo naglašeno, početak je zeleni, između je žuto i narandžasto, a kraj je crvene boje", objasnila je nutricionistkinja i dodala:

"Kasnije je važno da obratimo pažnju na listu sastojaka jer onaj sastojak koji je na prvom mestu na deklaraciji, taj je najzastupljeniji. Čitajte i ono što je u zagradi. Sve je zapravo šećer. Vrlo je važno da razlikujete ugljene hidrate i šećere, to mora da bude odvojeno naglašeno", rekla je nutricionistkinja i objasnila kako da znam koji proizvod ima mnogo šećera.

"Proizvodi koji na 100 grama imaju manje od 5 grama šećera, čak i prostog, jesu proizvodi koji se smatraju zdravima. Od 5 do 15 je srednji unos, a ako proizvod na 100 grama ima više od 15 grama šećera, to je proizvod koji ne bi trebalo da koristite. Najveći problem je što ljudi kupuju proizvode, a ne namirnice. Gledaju da je lepo upakovano, a važnije je da naučimo da čitamo ambalaže", objasnila je Julijana Grujičić.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija OD 25 SPRSKIH MEDOVA, 22 NISU PROŠLA NOVU ANALIZU NA ŠEĆER! Stručnjak objašnjava: Ovako možete prepoznati da li je 100% prirodan

(MONDO/T.V.)