Slušaj vest

Antiinflamatorna svojstva koja proizilaze iz prisustva antioksidanata, kao i visokog sadržaja vitamina C i cinka u đumbiru, jačaju imuni sistem. Oni štite telo od sezonskih virusnih i bakterijskih infekcija. Zbog toga stručnjaci đumbir preporučuju tokom hladnih meseci, a jedna novinarka je odlučila da ga uzima svako jutro umesto kafe. Pročitajte njeno iskustvo:

"Volim đumbir i njegov začinjeni citrusni ukus. Tokom nedavnog mraza, odlučila sam da odustanem od kafe na nedelju dana i počnem svaki dan sa 'đumbir kafom'. Reći ću vam jednu stvar: ovo piće je moćno. Dve promene se pojavljuju skoro odmah, ali onda postaje još bolje. Vrlo je moguće da ću potpuno odustati od kafe i odlučiti se za đumbir. A evo i zašto.

Koristim đumbir godinama. Leti odlično funkcioniše kao sastojak vode sa ukusom. Kad se ohladi, dodajem u čaj (veće količine) ili pripremam 'čaj od đumbira'. Ipak, kada je stigla prava zima, odlučila sam da budem dosledna i da pijem đumbir svako jutro umesto kafe nedelju dana (na početku). Danas mogu da kažem da će ta navika verovatno ostati kod mene.

djumbir u prahu.jpg
Foto: Instagram / thegiftofgoods, Instagram / ayurvezdastes

Pre nego što vam kažem zašto, podeliću sa vama recept za 'đumbir kafu'. To je po ukusu, jednostavno ne možete da pokvarite ovo piće. Sastojci potrebni za pripremu su: sveži đumbir na šolju vode (120-180 ml), limun, med ili javorov sirup, po želji malo cimeta.

Važna napomena: pila sam ga na prazan stomak, ali znam da ponekad može da izazove stomačne tegobe kod ljudi sa osetljivim sistemom za varenje. Ako ste to vi, pojedite nešto lagano pre nego što posegnete za đumbirom i ograničite se na jednu po jednu šoljicu.

Moć đumbira se gotovo odmah osetila. Prvi efekat je divna toplina koja obuzima telo. Međutim, ovo nema nikakve veze sa lenjošću, naprotiv. Ubrzo nakon toga, dobijate pojačanje energije. Po mom mišljenju, mnogo je jači od kafe. Um je svež, spreman za akciju i, zanimljivo, deluje opuštenije i smirenije.

Najviše me je iznenadila činjenica da je energetski naboj trajao dugo i da sam mogla duže da se koncentrišem (ovo je veoma važno u mom poslu). Pitala sam se odakle ovo dolazi? Dok sam tražila odgovore, naišla sam na studiju iz 2012. koja je uključivala zdrave žene srednjih godina. Pokazalo se da dnevne doze ekstrakta đumbira poboljšavaju vreme reakcije i radnu memoriju (koristimo je svaki dan, na primer kada se sećamo i reagujemo na informacije koje nam neko daje ili kada pravimo beleške).

Antiinflamatorna svojstva đumbira (zbog bioaktivnih jedinjenja iz grupe gingerol) su takođe od neprocenjive vrednosti za zdravlje i dobrobit mozga. Đumbir takođe povećava protok krvi u mozgu, što je veoma važno. Takođe se kaže da bioaktivna jedinjenja u đumbiru povećavaju aktivnost acetilholina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u učenju i pamćenju", napisala je novinarka.

BONUS VIDEO:

01:06
šot od đumbira Izvor: TikTok/yevaberez