Koliko god da imate godina, nikada nije prekasno da se okrenete zdravijem načinu ishrane. Novo istraživanje, koje su sproveli naučnici sa Harvarda, pokazuje da promene u ishrani u srednjim godinama života mogu da imaju veliki uticaj na kvalitet života kasnije. Umesto da se zdravlje pogoršava s godinama, ispostavilo se da pametne odluke u ishrani mogu da doprinesu vitalnosti i očuvanju funkcija tela i uma.
Tri decenije proučavanja i jedan jasan zaključak
U okviru ove opsežne studije, koja je obuhvatila više od 100.000 učesnika, naučnici su analizirali kako ishrana od 40. do skoro 70. godine utiče na zdravlje u poznijem dobu. Zdravim starenjem smatrali su dolazak u sedmu deceniju života bez hroničnih bolesti, uz očuvane mentalne sposobnosti, pokretljivost i emotivnu stabilnost.
Učesnici su ocenjivani prema osam različitih modela ishrane, ali se kao najefikasniji pokazao takozvani AHEI - Alternativni indeks zdrave ishrane, koji je upravo i razvijen na Harvardu. Oni, koji su ga se najdoslednije pridržavali, imali su čak 86 odsto veće šanse da starost dočekaju zdravi, a šanse su im bile duplo veće da sa 75 godina žive bez ozbiljnih tegoba u odnosu na one koji su ignorisali ova pravila.
Šta nam naučnici preporučuju, a šta treba da izbegavamo?
AHEI stavlja akcenat na pet važnih grupa namirnica:
- sveže voće i povrće,
- mahunarke,
- integralne žitarice,
- orašaste plodove
- nezasićene masti.
Mlečni proizvodi sa manje masnoće su poželjni u umerenim količinama, dok se biljna ishrana nalazi u samom fokusu. Sa druge strane, neka hrana bi trebalo da bude tek povremena gošća na vašem tanjiru. To se, pre svega, odnosi na gazirana i zaslađena pića, prerađeno i crveno meso, industrijske masti i prekomernu količinu soli.
Zanimljivo je da ovaj model ne zahteva strogo odricanje od svih životinjskih proizvoda. Ključ je u ravnoteži. Biljke bi trebalo da preovlađuju, dok su kvalitetne životinjske namirnice dobrodošle u manjim količinama.
Poruka naučnika je jednostavna, ali snažna - ako želimo da što duže ostanemo zdravi, vitalni i prisutni u sopstvenom životu, važno je da sada brinemo o onome što unosimo.
BONUS VIDEO: