Bubrezi su tihi "radnici" vašeg tela i kada se razbole, dugo ne daju nikakve simptome. Upravo zato, mnogi često kasno primete da s njima nešto nije u redu. Ono što jedete, može im da im šteti. Lekari najčešće upozoravaju na tri vrste hrane koje bi trebalo da ograničite ili potpuno izbacite iz ishrane kako biste zaštitili zdravlje bubrega.
1. Slatki gazirani napici
Ova pića sadrže velike količine šećera i fosfora, koji predstavljaju opterećenje za bubrege, naročito kod osoba koje već imaju probleme s njima. Osim toga, previše šećera u ishrani povećava rizik od gojaznosti, visokog pritiska i dijabetesa, a upravo su to glavni uzroci bolesti bubrega.
2. Prerađene mesne prerađevine
Proizvodi poput pileće šunke, viršli ili mesnog nareska sadrže mnogo soli i nitrata, koji mogu da oštete bubrege. Takve namirnice obiluju zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim hidratima, a siromašne su hranljivim materijama poput vlakana i kvalitetnih proteina. Umesto toga, birajte nemasno meso, poput ćuretine ili piletine i uvek proveravajte sadržaj natrijuma i aditiva.
3. Konzervirana i instant hrana
Hrana iz konzervi i instant obroci često sadrže velike količine soli, što dodatno opterećuje bubrege. Ako ih povremeno koristite, birajte varijante sa što manje soli i obavezno ih isperite ili ocedite pre jela. Umesto obične kuhinjske soli, bolji izbor je morska so ili začini koji prirodno poboljšavaju ukus hrane.
Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!
BONUS VIDEO: