Slušaj vest
  • Sveži sir poboljšava unos proteina i podržava mišiće.
  • Jača kosti i reguliše šećer u krvi.
  • Većini ljudi je bezbedan, a intolerantni na laktozu treba da paze.

Ako tražite namirnicu koja je ukusna, laka za kombinovanje i donosi ozbiljne benefite vašem zdravlju, sveži sir je jedan od najboljih izbora. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, može da utiče na vašu energiju, mišiće, kosti i regulaciju šećera u krvi.

Evo šta se dešava u vašem telu ako redovno jedete sveži sir:

1. Unosite više proteina

Sveži sir je dugo bio popularan među sportistima i ljubiteljima teretane zahvaljujući visokom sadržaju proteina. Proteini u svežem siru uglavnom dolaze iz kazeina, koji se sporo vari.

Kao mlečni proizvod, sveži sir je kompletan protein. Sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina koje telo ne može samo da proizvede.

2. Lakše upravljate telesnom težinom

Sveži sir je niskokaloričan i bogat proteinima. Ishrana bogata proteinima može da pomogne mršavljenju i smanjenju rizika od gojaznosti.

Protein više zasiti i ima veći termički efekat od ugljenih hidrata i masti, što znači da telo troši više kalorija na varenje. Visok unos mlečnih proizvoda u kombinaciji sa niskokaloričnom ishranom može pomoći da gubite masno tkivo, a da pritom sačuvate mišićnu masu. Kalcijum iz svežeg sira pomaže smanjenju stvaranja masnih naslaga i povećanju njihove razgradnje, a može da utiče i na to da se više masti izbaci stolicom.

3. Bolja regulacija šećera u krvi

Protein iz svežeg sira može da pomogne stabilnijem nivou šećera u krvi. Sporo varenje proteina sprečava nagle skokove glukoze. Protein takođe povećava lučenje insulina, hormona koji transportuje glukozu u ćelije.

4. Jače kosti

Sveži sir doprinosi zdravlju kostiju jer sadrži ključne nutrijente:

  • Kalcijum: pomaže održavanju jakih kostiju; nizak unos povećava rizik od osteoporoze i preloma.
  • Fosfor: veoma redak nedostatak, ali kada postoji, dovodi do slabih, bolnih, omekšanih kostiju.
  • Protein: može da uspori gubitak koštane mase i smanji rizik od preloma kod starijih osoba.

5. Lakše gradite mišiće

U kombinaciji sa treningom snage, sveži sir može da doprinese rastu mišića. Proteini obezbeđuju amino-kiseline potrebne za regeneraciju i obnovu mišićnog tkiva.

Konzumiranje kazeina pred spavanje, posebno posle večernjeg treninga, može da poboljša oporavak mišića jer povećava dostupnost amino-kiselina tokom noći. Kazein takođe usporava razgradnju mišića.

Mlečni proizvodi poput svežeg sira mogu da pomognu starijim osobama da spreče gubitak mišićne mase.

Nutritivne vrednosti svežeg sira

Nutritivni sastav zavisi od vrste mleka, ali pola šolje (oko 110 g) nemasnog svežeg sira sadrži približno:

  • Kalorije: 93
  • Masti: 2,6 g (3,33 odsto dnevne vrednosti)
  • Natrijum: 362,5 mg
  • Ugljeni hidrati: 4,9 g
  • Vlakna: 0 g
  • Dodati šećeri: 0 g
  • Proteini: 12,4 g

Ko ne bi trebalo da jede sveži sir?

Sveži sir je uglavnom bezbedan za većinu ljudi, ali može da izazove neželjene efekte kod pojedinaca.

Pošto je reč o svežem siru, sadrži više laktoze nego tvrdi, zreli sirevi. Kod osoba sa intolerancijom na laktozu može da izazove gasove, nadimanje, dijareju, mučninu i bol u stomaku.

Ipak, sveži sir ima manje laktoze nego mleko, oko 0,7 do 4 g po pola šolje. Većina osoba sa intolerancijom može da toleriše do 12 g laktoze odjednom ili 18 g raspoređeno tokom dana, piše Health.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

25:13
Post ili mediteranska ishrana - Lekoviti razgovori prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević Izvor: MONDO