Stil

Zašto bi trebalo da jedemo što više pečuraka ako ne izlazimo napolje

Izvor mondo.rs

Pečurke su nam odličan saveznik u trenucima samoizolacije, jer nadoknađuju činjenicu da ne izlazimo napolje, evo i kako!

Pečurke su jedini biljni izvor vitamina D, koji trenutno verovatno ne sintetišemo dovoljno jer ne izlazimo napolje i ne izlažemo se Sunčevoj svetlosti.

Prirodni vitamin D iz pečuraka podstiče lučenje serotonina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

Vitamin D pomaže telu da bolje apsorbuje kalcijum za snažne kosti, utiče na razvoj mozga, zdravlja zuba i usne duplje, kao i imunog sistema. Postoje i istraživanja po kojima smanjuje opasnost od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih respiratornih infekcija.

Značajniji manjak vitamina D često se dovodi u vezu sa lošim raspoloženjem, pa čak i depresijom, dok svakodnevni manji unos vitamina D može dovesti do stalnog osećaja umora ili iscrpljenosti.

Ako volite pečurke, lako ćete ih dodati u svakodnevnu ishranu. Napravite omlet, pitu, dodajte ih u sos za meso ili testeninu, mogućnosti su praktično bezbrojne!

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 5.994 ljudi, a preminulo ih je 117.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uskršnje praznike Srbija će provesti kod kuće - uveden je do sada najduži policijski čas, koji traje 84 sata, odnosno od petka u 17 do utorka u pet časova.

Tagovi