Stil

KISELI KUPUS I JOGURT NE JAČAJU SAMO IMUNITET, VEĆ UBRZAVAJU I MRŠAVLJENJE: Evo koji "tajni" sastojak im u tome pomaže!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Želite da smršate? Pijte jogurt i jedite kiseli kupus ili krastavčiće!

Probiotici su skup dobrih bakterija koji pomaže našoj crevnoj flori da "radi" kako bi trebalo. Njihova blagotvorna svojstva su mnoga, jačanje imuniteta je prvo na spisku, a među njima je i mršavljenje!

Probiotici postoje kao suplementi, ali se prirodno nalaze i u mnogim popularnim namirnicama, kao što su jogurt, kiseli kupus, kiseli krastavci i druga ukiseljena hrana i mlečni proizvodi.

Probiotici, pokazalo je nekoliko istraživanja, mogu uticati i na apetit i trošenje energije, tako što u telu podstiču proizvodnju supstanci iz reda masnih kiselina kratkog lanca. Probiotici tako umanjuju apsorbovanje masti iz unete hrane, i omogućavaju da se ona izbaci iz tela kroz digestivni trakt, umesto da u telu ostane u vidu "zaliha".

Određene bakterije, iz porodice Lactobacillus, funkcionišu upravo na ovaj način, a probiotici podižu i nivo hormona koji umanjuju apetit.

Probiotik će pojačati i nivo proteina koji reguliše apsorpciju masti, što će dovesti do manjeg stvaranja masnih naslaga, naročito oko struka, piše "Healthline".

Pročitajte i šta nutricionisti nikada ne doručkuju i zašto je gibanica odličan izbor za prvi jutarnji obrok.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.