Stil

NAJVEĆE GREŠKE KOJE SVI PRAVIMO SA PEČENJEM I RUSKOM SALATOM: Nutricionista objašnjava koje kombinacije su katastrofa

Autor Maja Gašić

Kako praznične đakonije učiniti manje štetnim po zdravlje i liniju

Izvor: TV Prva/screenshot

Kako odoleti prazničnim gurmanlucima i koje su to najlošije kombinacije, u jutanjem programu na TV Prva govorio je nutricionista Đorđe Pejčić.

Pravilna ishrana i zdrava crevna flora su preduslov dobrog imuniteta, pa tako je važno voditi računa i o jednom i drugom. A kako to izvesti za praznike?

"Shodno tradiciji, praznici se obeležavaju uz jaču hranu. Ja nisam za to da se takva hrana izbegava, više se plašim lajt proizvoda sa manjim procentom mlečnih masti, a koji imaju više šećera. To je veći problem", kaže nutricionista i dodaje da postoje neke kombinacije ove jake hrane koje su, ipak, donekle bolje. 

"Znamo da smo preterali kada smo hranu loše iskombinovali. Ako bismo rusku jeli u ujutru, bila bi mnogo zdravija. Najgore je kada se kombinuje sa pečenjem. Sarma nije problem, posebno što može i da se napravi bez pirinča ili je jedemo bez hleba. Tada nije loša."

A ako bi morao da bira sa bogate trpeze čemu sebi da udovolji, Pejčić kaže:

"Između sarme i pečenja, birao bih sarmu. Ali ako je pečenje već na trpezi, treba ga jesti sa većom količinom salate, na primer kupus salate itd."

Posle praznika, kada smo sebi dali oduška, ne treba čekati da se vratimo zdravom načinu ishrane, već striktno i odmah uraditi detoks. To se može izvesti čorbama od povrća, potažima, kao i unositi dosta tečnosti i izbaciti namirnice koje imaju zasićene masti i mlečne proizvode.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.