Dijetetičarka otkrila

DELUJU ZDRAVO, A ZAPRAVO NISU: Proizvode sa ovim rečima na deklaraciji nikako ne treba da kupujete!

Autor Nataša Petrović

Ako mislite da znate da čitate deklaracije na prehrambenim proizvodima, varate se jer ponekad reči umeju da nas zavaraju.

Kupovina zdrave hrane ponekad je baš težak posao jer su deklaracije ponekad toliko "uvijene" da je teško da shvatite šta to zapravo ima unutra. Dijetetičarka Melisa Mejer savetuje na šta treba da obratite pažnju i šta treba da izbegavate.

Pre nego što pređete na analizu sastojaka, dijetetičarka savetuje da "ne padate" na reči na pakovanju koje sugerišu da je reč o proizvodu bez šećera ili masti jer najčešće nije.

Stvar je u tome, kaže Mejerova, što umesto šećera ili masti proizvođači stavljaju neke druge sastojke, aditive, kako bi nadoknadili šećer ili masti, tako da ovakvi proizvodi i nisu baš zdravi.

Takođe, kaže da ne treba da pridajete posebnu pažnju rečima "bez glutena", osim ukoliko nemate zdravstvenih razloga za to. Jer, prema njenim rečima, ovi proizvodi najčešće su manje zdravi od onih koji sadrže gluten jer im se dodaju razni prerađeni sastojci, aditivi, šećeri i masti, da bi bili ukusniji.

"Opasne" reči na deklaracijama

Kada gledate listu sastojaka, postoje tri glavna sastojka koja treba izbegavati – šećer, zasićene masti i so. Međutim, to je lakše reći nego uraditi, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što su ovi sastojci često "maskirani" neki drugim rečima.

Umesto šećera, recimo, često su na spisku sastojaka: glukoza, saharoza, slad, maltoza, laktoza. Osim toga, u šećere su ubrajaju i med, javorov sirup i slično.

Pored toga, kao reči koje treba izbegavati prilikom kupovine namirnica, dijetetičarka izdvaja: životinjsku mast, puter, palmino ulje jer sve to spada u nezdrave masti.

Kada je reč o solima, njihovo prisustvo u proizvodima često je zamaskirano rečima: ekstrakt kvasca, sodijum askorbat ili bikarbonat, biljna so.

Mejerova kaže da je najsigurnije kupovati namirnice koje pripadaju sledećim grupama – voće, povrće, mlečni proizvodi, žitarice, orašaste plodove i mahunarke. Mnogi od tih namirnica čak i nemaju deklaraciju, ali su svejedno zdrave.

"Što je proizvod više ograđen, što je duža lista sastojaka i ima brojeva i oznaka za koje i ne znate šta su, to su manje šanse da je zdrav", poručuje Melisa.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.