Šitake pečurka u Aziji se koristi vekovima kao prirodni lek i važi za simbol dugovečnosti. Pospešuje cirkulaciju, pomaže kod iscrpljenosti, koristi se čak i kao sredstvo za olakšavanje simptoma bolesti gornjih disajnih organa. Pojedina istraživanja pokazala su i da može umanjiti holesterol.
Ova gljiva sadrži i vitamine C, A i B, hranljiva vlakna, selen, gvožđe i proteine.
Jede se suva ili sveža, ali se od nje pravi i ukusna turšija koju možete napraviti i kod kuće!
Fermentacija mlečne kiseline koja će se u tom procesu dogoditi ista je koja se događa i pri pravljenju kiselog kupusa ili testa s kvascem. Bakterije i gljivice će ugljene hidrate pretvoriti u mlečnu kiselinu, i nastaće probiotici, dobre bakterije koje podržavaju zdravlje sistema za varenje i jačaju naš imunitet.
Sve što vam je potrebno je 500 grama šitake pečuraka bez peteljki, 30 grama morske soli i 800 mililitara vode.
U velikoj tegli pomešajte so i vodu, potom dodajte pečurke i na vrh stavite nešto teško kako ne bi isplivale. Ostavite ih na hladnom, tamnom mestu oko pet dana. Kada dostignu željeni nivo fermentacije, prebacite ih u čistu teglu i držite ih u frižideru.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.