Stil

KAKO DA ZNATE DA SU VAM PODVALILI MLEVENO MESO SA DODATKOM HLEBA? Jednostavan test otkriće da li je mešavina čista

Autor Maja Gašić

Ne dozvolite da vas prevare!

Izvor: YouTube/Screenshot/Beef + Lamb NZ

I sami ste sigurno primetili da kvalitet ćevapa i pljesakavica koje kupujete u različitim radnjama nije isti. Nekada ulje u kojem ih pržite prska "kao ludo" - što je znak da je meso "obogaćeno" nekim dodacima, a nekada se sasvim lepo peku, bez većeg nereda.

Ukus se takođe razlikuje. Nekada pod zubima osećate strukturu mesa, a nekada deluje kao da je mlevena mešavina nešto "mekša".

Sigurno ste već čuli da pojedini proizvođači u ove mlevene mešavine mesa dodaju hleb, soju i razne druge dodatke kako bi dobili na masi... Ali to nije ono što ste želeli da kupite, zar ne?

Ali kako da znate da su vam umesto čistog podvalili meso obogaćeno ovim "dodacima"? Trik je u rastvoru koji se koristi u laboratorijama, a koji upravo imatu svrhu - da detektuje "nečisto" meso. 

Kako napraviti Lugolov rastvor?

Vodeni rastvor joda sadrži 5 odsto granuliranog joda i 10 odsto kalijum-jodida. Kalijum-jodid se prvo rastvori u istoj količini vode i potom doda jod. Kada se jod rastvori, rastvor se pomeša sa preostalom količinom vode i filtrira u tamnu, staklenu bocu.

Prisustvo hleba u mlevenom mesu u laboratoriji se proverava tako što se na komadić nakapa Lugolov rastvor, a isto možete da uradite i kod kuće. Ako kap rastvora koju ste dodali na meso postane intenzivno plava, onda mešavina sadrži hleb. Ako se boja ne promeni - mešavina sadrži čisto meso.

Lugolov rastvor

Lugolov rastvor  je vodeni rastvor joda koji ima široku primenu kao antiseptik, reagens i, veoma retko, kao suplement joda. Naziv je dobio po francuskom lekaru, Žan Gijom Lugolu, koji ga je prvi napravio.

Osim kao lokalni antiseptik u tretiranju rana, Lugolov rastvor se koristi i za detekciju prisustva skroba u organskim smesama, gde jod ima interakciju  sa agregatima skroba, što se ispoljava kroz promenu boje u tamnoplavu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi