Oprez!

AKO RUČATE MESO I POVRĆE, PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Profesor Voja objasnio šta "ubija" vitamine u namirnicama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gastroenterolog objasnio šta je loša kombinacija i kojom greškom smanjujemo nutritivnu vrednost hrane!

Izvor: TV Prva/YouTube/RecipeTinEats

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu Prve i pričao o najboljem izvoru vitamina C.

Profesor koji je već podigao veliku prašinu izjavama o luku i roštilju, supstanci koja kafu "pretvara u otrov" i lažnom siru punom hemije, rekao je da je jedna namirnica obavezna ako želimo da unesemo više vitamina C.

"Da li je korisno da deca jedu mladi krompir, ili matori krompir? Obavezno mladi", rekao je profesor Perišić.

"Puni su vitamina C, moramo ih pet minuta samo kuvati, i ne ljuštiti uopšte. Očuvan je kvantum vitamina C, koji je poželjan baš u ovo vreme. Kada ručamo komad mesa, moramo da uzmemo vitamin C, a ukoliko ga prepečemo, ubili smo vitamin", rekao je on.

Profesor Perišić je upozorio da mladi krompir ne bi smeo da se peče dugo, niti da se kuva duže od desetak minuta, jer će izgubiti najveći deo vitamina.

"Ako ga kratko zapečemo u rerni, 5-10 minuta, u redu je ali je termolabilan, biće uništen ako se duže termički obrađuje", rekao je on.

(MONDO)