Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je na Prvoj o namirnicama koje podižu raspoloženje i mladom krompiru.
Nakon što nam je otkrio kako nam prodaju lažni sir, profesor je kazao i da na pijacama nema domaćeg mladog krompira.
"Sada bi trebalo jesti jagode, maline i ono što smo prošli put rekli, mladi krompir zbog vitamina C. Ima manje skroba, stavite ga samo u vrelu vodu, ekspres lonac, pola sata i malo začina da dobije ukus, pa meso uz to. Vitamin C propada u starom krompiru, ima i vitamin B, folat...", rekao je profesor Perišić.
"Problem je u tome što se krompir sada sadi u našoj zemlji, pa je na pijaci uvezen iz Egipta jer naš nije imao vremena da izraste", rekao je on i nastavio spisak namirnica koje blagotvorno utiču na psihofizičko stanje.
"Namirnice koje poboljšavaju raspoloženje su čokolada i kakao. To nam podiže raspoloženje, serotonin, ima ih još tri", rekao je on.
"Banana, spanać i nar čine da se osećamo bolje, čudno zvuči, zar ne? Svako jede i pije ono što oseća da mu prija, uzimajte onoliko koliko zadovoljava osećaj prijatnosti. Kada osetite da nešto nije u redu, podrigujete ili osećate neprijatnost, osluškujte reakcije i prema tome se upravljajte", rekao je on.
Koliku bi pauzu trebalo praviti sada kada smo "preterali" s jajima zbog Uskrsa?
"Ako uzimamo jedno jaje dnevno, nema potrebe da se napravi pauza. Ako ste pojeli više, bićete vi siti, jedino ako nemate problema sa žuči i pankreasom. Možda će vam biti problem sa lučenjem kiseline, ako baš ne možete da se uzdržite, izvolite pa trpite kiselinu", rekao je on.
Pročitajte i šta je rekao o najzdravijem i "zabranjenom" čaju!
(MONDO)