Ishrana i suplementi

ZA VITAMIN C VAM NE VREDI LIMUNADA, A ČAJ ZABORAVITE: Doktorka otkrila i gde ima najviše vitamina D - iznenadićete se!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Koje su pravilne doze vitamina i da li se suplementi uzimaju ujutru, uveče, na prazan stomak? Evo odgovora!

Izvor: RTS/Screenshot/YouTube/FoodWishes

Dr Veroslava Stanković, specijalista za ishranu i farmakolog sa Medicinskog fakulteta profesor Janko Samardžić pričali su na RTS-u o ishrani posle korone, jačanju imuniteta, vitaminima, mineralima i najboljem načinu da ih nadoknadimo.

Koje namirnice jačaju, a koje slabe imunitet?

"Imunitet slabi koncentrovani šećer, zaslađena kafa, konditorski proizvodi, ali i preterani unos voća i povrća. Ne treba preterivati ni sa fruktozom u svežem voću. Vitamini i minerali su zaštitne materije, one štite organizam, cink i selen, antioksidansi... Neophodni su nam, i te namirnice bi trebalo jesti sirove ili blago obrađene. Vitamini naročito, oni se uništavaju na visokim temperaturama, dok minerali duže ostaju aktivni", rekla je ona.

Vitamin C ima povoljne efekte od prehlade, preko raznih virusa, gripa, antioksidativna i antiinflamatorna dejstva su brojna, pomaže kada se uzima gvožđe da se ono bolje apsorbuje...

"Mi kada govorimo o vitaminima, ja kao farmakolog mogu da kažem samo da mi ne pričamo o terapijskom efektu, već o preventivi bolesti. Jačanje imuniteta je od oko 300 do 500 miligrama dnevno, tu se završava suplementacija, sve preko toga je terapija", rekao je profesor Samardžić.

"U voću i povrću se nalazi, pre svega je paprika odličan izvor i to zelena, kažu i da crvena paprika ima dovoljnu količinu. Zadovoljiće i ona minimalne dnevne potrebe, od 75 miligrama. Citrusno voće, kivi, kupus je odličan izvor vitamina C. Kada je u pitanju limun, na 60 stepeni Celzijusa, vitamin C gubi svojstvo, ako ga stavljate u čaj upropastili ste ga. U limunadi nema dovoljno vitamina C, jedino ako možete, jedite limun u kriškama", rekla je ona.

Da li vitamin D mora da se uzima tokom leta?

"Deficit vitamina D u našoj populaciji veoma često srećemo, a sada nam je kovid dodatno podigao svest o njegovoj važnosti. Ako imamo dovoljno, umereno izlaganje suncu, neke studije kažu da je 15-20 minuta dovoljno tokom dana, nema potrebe da ga uzimamo dodatno. Kada krene jesen, pa zima, nemamo više dovoljno endogene sinteze kroz kožu, onda se preporučuje unos kroz namirnice i suplementacija", rekao je on.

Kada su u pitanju namirnice koje su najbogatije, u pitanju su određene vrste ribe i "ojačana" mleka.

"Ribe Severnog mora su pune vitamina D, kao i fortifikovani mlečni proizvodi, koji sadrže i vitamin D i kalcijum, obavezno", rekla je ona.

Mnoge žene se ponekad libe da uzmi vitamine B grupe, jer su čule da će tako dobiti na težini, međutim dr Stanković je to demantovala.

"Koristim kompleks vitamina B stalno i nemam problema sa dobijanjem na telesnoj masi. On održava periferni nervni sistem, neophodno je imati dovoljno vitamina B1, B6 i B12, stvarno neće biti nikakvih problema", rekla je ona.

Kako piti vitamine i minerale? Ujutru, uveče, na prazan stomak?

"Mi savetujemo B kompleks da se uzima prepodne, kada je vitamin D u pitanju on je za poslepodnevne časove, on će se bolje apsorbovati uz hranu u želucu. Minerali, zavisi od simptoma, kada nam je to potrebno da uzimamo. Ako pitate da li na prazan stomak, ako nema strogog upozorenja za lek ili suplement da se nikako ne uzima tako, uzećemo uz obrok", rekao je prof. Samardžić.

"Sa suplementima ne bi trebalo uzimati biljne namirnice kao što je spanać, zelje, oni vezuju za sebe minerale i izmenjivači su, izbaciće ih iz organizma", zaključila je dr Stanković.

(MONDO)

Tagovi