VOĆE NIŠTA NE VREDI AKO GA OVAKO JEDETE, A SLADOLED VAS SAMO GREJE! Nutricionistkinja razbila mitove o letnjoj ishrani

Nutricionistkinja pričala o pogrešnom unosu voća i letnjim poslasticama za koje mislimo da hlade, a ustvari nas greju i bude nam još gore!

Prva TV/Screenshot/MONDO

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je na Prvoj o pravilnoj ishrani leti, i razbila zabludu o hrani i piću za koje samo mislimo da nas rashlađuju.

Među njima su gazirana pića, ali i omiljena letnja poslastica - sladoled!

"Rashlađivanje je jako bitno, sada više pijemo nego što jedemo. Pijemo gazirana, zašećerena pića, a sve što ima šećer u trenutku rashladi i onda počne da greje. Isto važi i za sladoled! Rashladi vas dok ga jedete i onda vas greje posle toga zbog šećera koji sadrži", rekla je ona.

Pijte običnu vodu, ili mineralnu, rekla je ona i objasnila da popularnu "kiselu" preporučuje i onima koji je inače ne piju.

"Mineralnu vodu pijte, gubimo minerale dok se znojimo, ako je i ne pijete inače, sada je uzmite. Stavite malo limuna u čašu, možete malo da rashladite vodu, ubacite kockice leda pa neka se polako otapaju. Ne treba se preterano rashladiti, već osvežiti, tu je važno pogoditi balans", rekla je ona.

Ako pojedemo pogrešnu hranu, bićemo tromi, umorni, bezvoljni... Osećaćemo se teško. Ali nije problem samo u pogrešnim namirnicama, već i u pogrešnom trenutku unosa, rekla je ona. Tako bi voće trebalo jesti u tačno vreme.

"Rashlađeno voće i povrće uzmite, i to ga pojedite do recimo četiri, pet sati popodne. Nemojte kasnije od toga. Pola sata pre obroka ili četiri sata posle. Slušajte Špance, Italijane, jedu tapase ili bruskete, to su mali zalogaji i obroci a sadrže sve", rekla je ona.

Pijace su pune breskvi, nektarina, dinje, lubenice... Pročitajte kako da skinete pesticide sa njih, a nutricionistkinja je objasnila i kako je najbolje jesti voće.

"Ako jedemo sve mnogo, ne valja, onda treba sve izmešati. U pet manjih obroka pojedite pet različitih voćki", rekla je ona.

Da li boja utiče? Da li stvarno leti treba jesti narandžasto i crveno?

"Da vam ja nešto kažem, priroda daje kada daje. Sve jedite što je dostupno i u sezoni. Kažu da bi trebalo narandžasto zbog betakarotena, ali morate da znate, njega ima i u zelenom povrću, pa i u brokoliju. Ako želite lep ten, pojedite zeleno povrće ili šargarepu, a možete i dinju", rekla je nutricionistkinja.

Pročitajte i šta da radite ako vam pada pritisak po vrućini!

(MONDO)