Raznovrsna ishrana znači da ne unosimo samo raznovrsne nutrijente, već i razvijamo bakterije u organizmu koje dalje pomažu rad imuniteta, sistema za varenje i određuju naše zdravlje.
Ljudi sa raznovrsnijim mikrobiomom, odnosno dobrim bakterijama koje žive u sistemu za varenje, uopšteno su zdraviji ali i mršaviji. Čak je jedno istraživanje sprovedeno na identičnim blizancima pokazalo da su oni među njima, koji su jeli raznovrsnu hranu i imali bogatiji mikriobiom, bili boljeg zdravstvenog stanja i bili su mršaviji od svojih blizanaca.
Ako jedete vrlo ograničen "repertoar" namirnica, uskraćujete sebi uslove za razvoj bakterija koje će vam ojačati imunitet, pomoći zdravlje sistema za varenje, srca i krvnih sudova... Ljudi sa malim brojem vrsta bakterija su pod većim rizikom od gojaznosti, koja donosi brojne zdravstvene komplikacije.
Kako da ishrana bude raznovrsnija, ako ste navikli da stalno jedete sličnu hranu? Ova četiri saveta će vam pomoći.
1. Doručkujte voće i povrće
Dodajte voće kao što su banane i bobice u musli, voćni jogurt, ovsenu kašu, ili pojedite povrće uz sendvič. Pročitajte i šta bi trebalo da dodate banani da bi bila još zdravija, kao i najveće greške koje pravimo s doručkom.
2. Grickajte orašaste plodove i tamnu čokoladu
Sadrže polifenole, grupu hemikalija koje mikrobi jedu i onda proizvode korisne supstance. Ograničite se na samo jednu šaku orašastih plodova jer sadrže mnogo masnoće.
3. Ručajte uvek različito
Neka ručak sadrži proteine, namirnice bogate vlaknima, tamnozeleno lisnato povrće, kao i sveže povrće. Obogatite ga i raznovrsnim žitaricama, pirinčem i svežim začinima kao što su bosiljak, origano ili peršun. Pročitajte i istinu o dejstvu piletine na zdravlje!
4. Za večeru unesite vlakna
Spanać, blitva, bilo koje lisnato povrće daće vam vlakna koja su pravo čudo za varenje i imunitet. Dodajte povrću sočivo ili leblebije, obogatiće čak i jednostavna jela i bićete duže siti.
(MONDO)