Sjajna vest!

NEMA PRAZNIČNE TRPEZE U SRBIJI BEZ RUSKE SALATE: Nutricionistkinja otkrila istinu o majonezu – ovo će vas obradovati!

Autor Maja Gašić

Da li je, u kojoj meri i na koji način majonez štetan po zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Ana.

Izvor: PRINTSCREEN/YT/APPETITNO.TV

Tradicionalno se na srpskoj prazničnoj trpezi nalaze "klasici" domaće kuhinje - praseće pečenje, sarme i ruska salata, jela koja su i te kako kalorična. Svake godine nutricionisti upozoravaju da su ovi gurmanluci, ukoliko se pretera u količini, veoma štetni po zdravlje, prvenstveno zbog količine masnoća kojima obiluju.

Majonez, glavni vezivni sastojak ruske salate je posebno na lošem glasu. A da li smo u zabludi kada verujemo da škodi zdravlju i podiže holesterol, otkrila je ruska nutricionistkinja Ana Melekina.

Ona je opovrgla najpopularnije zablude o majonezu i otkrila kako ova namirnica može da se konzumira, a bez štete po zdravlje. Melekina je naglasila da je sadržaj masti standardnog majoneza 67 odsto, a biljnog ulja 99 odsto. Kalorični sadržaj krema je takođe manji - oko 600 kcal u 100 grama proizvoda naspram 900 kcal u ulju. Nutricionistkinja je uverena da majonez ne može da naškodi i vašem zdravlju, pod uslovom da konzumira umereno.

"Ako pojedete kašiku ovog sosa dnevno, onda se ništa loše neće dogoditi“, rekla je Melekina.

Da se ne biste potpuno odrekli majoneza, možete da smanjite njegov kalorijski sastav tako što ćete ga razblažiti grčkim jogurtom ili pavlakom sa niskim sadržajem masti u razmeri pola-pola.

Nutricionistkinja je otkrila u kojim slučajevima je bolje ipak odustati od majoneza. Ako osetite težinu u stomaku i nadutost nakon porcije, na primer, ruske salate, bolje da je izbegavate. Ako ste alergični na jaja i senf, preporuka je ista - odustanite.

MONDO

Tagovi